Neden et yememeliyiz?

Kurban Bayramı'nda yine her zamanki et tartışması gündeme geldi. Hayvanseverler bu bayramın bir "katliam" olduğunu dile getirerek tepkilerini ortaya koydular.Sanki çok demokratik bir ülkede yaşıyormuşuz ve her şeyi...

Kurban Bayramı'nda yine her zamanki et tartışması gündeme geldi.

Hayvanseverler bu bayramın bir "katliam" olduğunu dile getirerek tepkilerini ortaya koydular.
Sanki çok demokratik bir ülkede yaşıyormuşuz ve her şeyi özgürce tartışabiliyormuşuz gibi, et meselesinin -hele de dokunanın yandığı dini bir bayram üzerinden- tartışmaya açılması en hafifinden stratejik hata.
İnsanların daha az et tüketmelerini istiyorsak kolayca "kutsala saldırı" olarak algılanacak bir yerden yaklaşmak yerine, başka yollara başvurmalıyız.

***

Hayvansever bakış açısıyla karnımızı doyurmak için et yemek vahşilik; endüsriyel hayvancılık tarihin en büyük suçu. Hele de bu hayvanların pek çoğunun nasıl öldüğünden ziyade nasıl yaşadığı düşünülürse. Sırf insanlar et yiyebilsinler diye, küçücük alanlarda nefes almaya ne kadar "yaşamak" denebilirse. Hayvanları dehşet verici koşullarda "yaşatmak" insanların karnının doymasından ziyade, şirketlerin paradan tasarruf etmelerine yarıyor.

***

Bazıları için et yemeyi kesmek konusunda bu yeterli bir sebep olsa da, bunu görmezden gelenler nasıl ikna edilecek, ona bakmak lazım.
Et yememek ya da daha az et tüketmek için çok sebep var.
Kaç kişi et tüketiminin Amazon Ormanları'nın yok olmasına, yoksulluğa, açlığa ve göçe neden olduğunu biliyor mesela? Et tüketiminin yıkıcı sosyal etkilerinden; endüstriyel hayvancılık yüzünden dünyada 1 milyar insanın aç kaldığından kaç kişi haberdar?

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yargı ve MEB gözünü kapayınca 10 çocuk istismar edildi 03 Eylül 2018 | 7.115 Okunma Saygısız bir toplumuz 27 Ağustos 2018 | 2.376 Okunma İstismar eden üvey babanın ifadesi bile alınmadı 20 Ağustos 2018 | 221 Okunma Türk adaleti ‘intihar’ diye geçiştirdi 13 Ağustos 2018 | 2.600 Okunma Önyargılarını ‘genel ahlak’diye yutturanlara kanmayın! 06 Ağustos 2018 | 4.485 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar