Kitlesel ölümle hatırladıklarımız

31 Ekim 2014'te Isparta'da tarım işçilerini taşıyan midibüs, girdiği bir virajdan çıkamadı, şarampole yuvarlandı. Kapasitesinin iki katı yolcu taşıyan araçtan cansız bedenler yola saçıldı...

31 Ekim 2014'te Isparta'da tarım işçilerini taşıyan midibüs, girdiği bir virajdan çıkamadı, şarampole yuvarlandı.

Kapasitesinin iki katı yolcu taşıyan araçtan cansız bedenler yola saçıldı, yaralılar etrafa savruldu. 17 işçi öldü.
TBMM'deki muhalefet parti vekilleri defalarca mevsimlik tarım işçileri için araştırma komisyonu kurulmasını isteyerek yazılı önerge vermiş olmalarına rağmen ancak bu feci kazadan sonra bir komisyon kurulabildi.
Komisyonun hazırladığı rapor geçtiğimiz ay kamuoyuyla paylaşıldı. Yani, raporu hazırlayan komisyon üyesi milletvekillerinin vekillikleri bittikten sonra.
Umalım ki yeni Meclis en azından raporun 'Öneriler' kısmını gözden geçirsin; zaten çoğu bilinen ve yalnızca toparlanıp uzun bir listeye dönüştürülen önerileri zamana bağlı ve hak temelli bir yaklaşımla çözmeye çalışsın.
Yoksa bu işin ramazanda verilen iftarlar, yardım paketleri veya himmetlerle çözüleceği yok.
*
Bir yandan, rapor da sorunlu.
Komisyonun tam olarak ne iş yapması ve konu kapsamına toplumun hangi kesimlerinin alınması gerektiği net ve doğru bir şekilde belirlenmediği için 'mevsimlik tarım işçisi' tanımı bile eksik.
Raporda tarım sektörü hayvancılığı, balıkçılığı, arıcılığı ve ormancılığı kapsamamış; bitkisel üretim sürecinde yer alan tarım işçileriyle sınırlanmış, onlar arasında da ayrım yapılmamış. Oysa mahalli tarım işçileriyle mevsimlik gezici tarım işçilerinin ulaşım, çalışma ve yaşam koşulları farklı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yargı ve MEB gözünü kapayınca 10 çocuk istismar edildi 03 Eylül 2018 | 7.117 Okunma Saygısız bir toplumuz 27 Ağustos 2018 | 2.376 Okunma İstismar eden üvey babanın ifadesi bile alınmadı 20 Ağustos 2018 | 221 Okunma Türk adaleti ‘intihar’ diye geçiştirdi 13 Ağustos 2018 | 2.600 Okunma Önyargılarını ‘genel ahlak’diye yutturanlara kanmayın! 06 Ağustos 2018 | 4.485 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar