Kaybetmeden sahip çıkalım

Türkiye zengin bir kelebek çeşitliliğine sahip. Öyle ki, tüm Avrupa'da 482 kelebek türü bulunurken, Türkiye sınırları içerisinde 381 tür var. Bunların 45'i endemik; yani yalnızca bizim ülkemizde yaşayan...

Türkiye zengin bir kelebek çeşitliliğine sahip. Öyle ki, tüm Avrupa'da 482 kelebek türü bulunurken, Türkiye sınırları içerisinde 381 tür var. Bunların 45'i endemik; yani yalnızca bizim ülkemizde yaşayan, dünyanın başka bir yerinde doğal olarak bulunmayan türler.

Ancak ne yazık ki Türkiye’deki 37 kelebek türünün nesli tehdit altında.
Neden çok.
Mesela... Tarım bölgelerindeki değişim; suya alışık olmayan kurak bölgelerin aşırı sulanması, geniş alanların tarıma ayrılması ve zirai ilaçların kullanımı.
Mesela... Tarım, bina ve yol yapımı gibi faaliyetlerin kelebeklerin yaşam alanlarını daraltması.
Mesela... İklim değişikliği ve asit yağmurları.
Mesela... Endüstriyel gelişme ve görsel amaçlı ağaçlandırma gibi insan faaliyetlerinin, kelebeklerin bulunduğu düzlük ve bol çiçekli kuru çayırlıkların yok olmasına yol açması.
Mesela...
Ağaç kesimi.
Mesela... Orman açıklıklarının tarımsal ve ormancılık faaliyetleri nedeniyle daralması.
Mesela... Açık ormanlık alanlarda geleneksel hayvancılığın terk edilmesi.
Mesela... HES’ler.
Mesela... Nemli arazilerin kamulaştırılması, bu alanlarda yeraltı sularının çıkarılması, kentsel alanların genişlemesi ve meyve bahçelerinin artışı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yargı ve MEB gözünü kapayınca 10 çocuk istismar edildi 03 Eylül 2018 | 7.114 Okunma Saygısız bir toplumuz 27 Ağustos 2018 | 2.374 Okunma İstismar eden üvey babanın ifadesi bile alınmadı 20 Ağustos 2018 | 220 Okunma Türk adaleti ‘intihar’ diye geçiştirdi 13 Ağustos 2018 | 2.598 Okunma Önyargılarını ‘genel ahlak’diye yutturanlara kanmayın! 06 Ağustos 2018 | 4.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar