Kaş’ta bunları yapmayın!

Yenilenebilir kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamayı misyon edinen WWF Türkiye'nin 2002'de Antalya-Patara arasında yaptığı bioçeşitlilik araştırması, Kaş'ın büyük...

Yenilenebilir kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamayı misyon edinen WWF Türkiye'nin 2002'de Antalya-Patara arasında yaptığı bioçeşitlilik araştırması, Kaş'ın büyük öneme sahip olduğunu ortaya koydu.

Kültürel ve tarihi öneminden dolayı Kekova'yı kapsayan Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) bu araştırmanın ardından Kaş'ı da içerecek şekilde genişletildi.
Kamu kuruluşları ve balıkçılar ile aylarca müzakere edilerek Kaş-Kekova bölgesinin denizel alan yönetim planı oluşturuldu. İlkeler kağıda döküldü. Kapasite geliştirme çalışmaları yapıldı, eğitimler verildi.
Şimdi elde bir yönetim planı var ama bunu hayata geçirecek idari mekanizma yok. Denetleme yapılmalı ama kimin yapacağı belli değil.
Zira 2011 seçimlerinin ardından ÖÇKB müdürlükleri lağvedildi ve yerlerine Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü kuruldu. Böylece yerelde, bu alanlarla ilgilenecek idari birimler ortadan kalktı, yetki kaymakamlıklara ve il müdürlüklerine verildi. Yani merkeze bağlandı.
Oysa önceden bu alanların her biriyle ilgili çalışan personel vardı, ofisleri, iş planları, bütçeleri ve araçları vardı. Sahil güvenlikle denetlemeye gidiyorlardı; restoranları denetliyor, koruma çalışmaları yapıyorlardı.
Önceden özerk olan kurum 2011'de genel müdürlüğe dönüşüp merkeze bağlanınca güçlü yapısı ortadan kalktı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yargı ve MEB gözünü kapayınca 10 çocuk istismar edildi 03 Eylül 2018 | 7.115 Okunma Saygısız bir toplumuz 27 Ağustos 2018 | 2.376 Okunma İstismar eden üvey babanın ifadesi bile alınmadı 20 Ağustos 2018 | 221 Okunma Türk adaleti ‘intihar’ diye geçiştirdi 13 Ağustos 2018 | 2.600 Okunma Önyargılarını ‘genel ahlak’diye yutturanlara kanmayın! 06 Ağustos 2018 | 4.485 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar