Kadın ve çocuk konusu kapanmadı!

ÇOCUK yaşta evlendirilenlerin istismarcılarına af niteliğindeki önerge komisyona geri çekildi, evet. Ama konu kapanmadı. 4 ay önce Anayasa Mahkemesi (AYM), Türk Ceza Kanunu’nun çocuğun cinsel istismarını...


ÇOCUK yaşta evlendirilenlerin istismarcılarına af niteliğindeki önerge komisyona geri çekildi, evet.

Ama konu kapanmadı.

4 ay önce Anayasa Mahkemesi (AYM), Türk Ceza Kanunu’nun çocuğun cinsel istismarını düzenleyen 103’üncü maddesindeki ‘15 yaşını tamamlamamış çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın cinsel istismar sayılacağına’ ilişkin hükmü iptal etmiş ve yeni bir yasal düzenleme yapması için hükümete 6 ay süre vermişti.

Geçen hafta buna, yani çocuğun cinsel istismarına dair Meclis’e gelen ve evvelsi gün yasalaşan tasarı AYM’nin bu kararına dayandırıldı.

Oysa AYM bu kararını, failin de çocuk olduğu durumlarda ceza alt sınırının (16 yıl) çok yüksek olmasıyla gerekçelendirmişti.

Yani, yaşıtlar arası davalar ayrı, bir yetişkinin bir çocuğu istismarının konu edildiği davalar ayrı değerlendirilmeliydi.

*

AYM kararı, failin de çocuk olduğu durumlarda kademeli olarak ceza artışı ile ilgili bir düzenleme öngörürken, yasada bu tamamen göz ardı edilmiş.

Cinsel istismar mağdurunun 12 yaşından küçük olduğu durumlarda ceza artırılmış ama kadın örgütleri “Rıza yaşını 12’ye indiriyor” diye ayakta. Haksız değiller, zira yargının hali ortada. Eril zihniyetin hükmettiği mahkemelerin bu yasayı hayata geçirirken 12-15 yaş arasına “Rıza var” diyerek cezasızlık uygulaması olası. Dini nikâhın resmi nikâhtan önce yapılmasına suç olarak bakılmadığı düşünülürse, bu yaş aralığındaki çocukların dini nikâhla evlendirilme riski de var. Üstüne bir de, 15 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunan 40-50 yaşlarındaki faile 8 yıl hapsi çok gören kararların önü açılabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yargı ve MEB gözünü kapayınca 10 çocuk istismar edildi 03 Eylül 2018 | 7.117 Okunma Saygısız bir toplumuz 27 Ağustos 2018 | 2.376 Okunma İstismar eden üvey babanın ifadesi bile alınmadı 20 Ağustos 2018 | 221 Okunma Türk adaleti ‘intihar’ diye geçiştirdi 13 Ağustos 2018 | 2.600 Okunma Önyargılarını ‘genel ahlak’diye yutturanlara kanmayın! 06 Ağustos 2018 | 4.485 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar