Hatası kol kestiren hekime kuş gibi ceza

3 yıl evvel, Samsun Çarşamba'da 5 yaşındaki Zehra sokakta arkadaşlarıyla oynarken düşüp kolunu kırdı. Annesinin götürdüğü özel hastanede kolu alçıya alındı....

3 yıl evvel, Samsun Çarşamba'da 5 yaşındaki Zehra sokakta arkadaşlarıyla oynarken düşüp kolunu kırdı.

Annesinin götürdüğü özel hastanede kolu alçıya alındı.  


Ağrıları artınca ertesi gün yeniden hastaneye gitti. Alçısı açıldı, yaranın iltihap kaptığı söylendi, ameliyata alındı, kolu bilekten dirseğe kadar açıldı. Sonrasında “Gereken müdahaleyi yaptık ve fakülteye sevkinize karar verdik” dendi.  

Hekim, koldaki yaranın enfeksiyon kapma ihtimaline karşı gerekli olan antibiyotik tedavisini uygulamamış ve kol kangrene dönmüştü. Farkındaydılar ama suçu üstlerinden atabilmek için belli ki “Bunu üniversite hastanesine yıkarız” diye düşündüler. 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Zehra’nın kolundaki sargı bezi çözülünce kesif bir koku çıktı; kol çürümeye başlamıştı. Baba Adem Toprak hastaneye geldiğinde 5 yaşındaki kızının kolunun kesileceğini söylediler. “O anda dünyam karardı” diyor Toprak.

Zehra psikolojik çöküş yaşadı. Saçları öbek öbek döküldü. 

“Zehra’yı şöyle kandırdım” diyor babası, “Allah’ın huzurunda bunun hesabını nasıl vereceğimi bilmiyorum ama Zehra’ya ‘Kolunu tamir edecekler, yerine takacaklar’ dedim. Hâlâ soruyor, ‘Kolum tamir olmadı mı?’ diye. Bunu sorunca hayat duruyor.”

Babası protez kol yaptırdı ama Zehra’ya ağır geliyor, takmıyor. 

Okulda tuvalete öğretmeni götürüyor; Zehra tek kolla ihtiyaçlarını gideremiyor. 

Bir sohbetin içinde ‘kol’ geçince ağlıyor. Biri ona “Sana ne oldu?” diye sorduğunda yüzü düşüyor, “Düştüm, doktor da beni bu hale getirdi” diyor ve susuyor. 

Açılan davada hekim kusurlu bulundu, 250 gün hapis cezası karşılığında 5 bin TL hapis cezasına çarptırıldı. 

Yani bir çocuğu kolundan etmenin bedeli 5 bin TL.


*


Tıp Hukuku Uzmanı Avukat Sunay Akyıldız bu tür davaların çoğunda hekimlerin kusurlu bulunmadığını, sistemin hekimleri koruduğunu belirtiyor ve ülkemizde en çok insan hakkı ihlalinin tıbbi hatalarda yaşandığını söylüyor: 

“Sorun Adli Tıp Kurumu raporları. Bilimsel değiller, olayı açıklamaktan uzaklar ama mahkemeler bunlara bakıp karar veriyor. Adli Tıp genelde ‘Hekimin kusuru yoktur’ diyor, hekimi koruyor. Devlet denetleme raporlarında dahi bu sorun bellidir ama hiçbir zaman Adli Tıp Kurumu’nda bir reform yapılmaz.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yargı ve MEB gözünü kapayınca 10 çocuk istismar edildi 03 Eylül 2018 | 7.117 Okunma Saygısız bir toplumuz 27 Ağustos 2018 | 2.376 Okunma İstismar eden üvey babanın ifadesi bile alınmadı 20 Ağustos 2018 | 221 Okunma Türk adaleti ‘intihar’ diye geçiştirdi 13 Ağustos 2018 | 2.600 Okunma Önyargılarını ‘genel ahlak’diye yutturanlara kanmayın! 06 Ağustos 2018 | 4.485 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar