Değişimin sembolü çocuklar

Projenin amacı, kentteki 7-17 yaş arası tüm çocukların ücret alınmadan ve sınavdan geçirilmeden beraberce müzik yapmalarına olanak vererek onların karşılıklı sevgi, saygı, anlayışı ve...

Projenin amacı, kentteki 7-17 yaş arası tüm çocukların ücret alınmadan ve sınavdan geçirilmeden beraberce müzik yapmalarına olanak vererek onların karşılıklı sevgi, saygı, anlayışı ve farklılıkları kabul etmeyi öğrenmelerini sağlamak.
1975’te Venezuela’da doğan ve kısa sürede tüm dünyada kabul gören El Sistema örneğine benzer bir çalışmayı Eskişehir Tepebaşı’nda uygulama arayışı ‘İki Elin Sesi Var’ projesini doğurdu.
Tepebaşı Belediyesi, aynı modelde eğitim vermeye 10 yıl önce İstanbul Edirnekapı’da başlayan Barış için Müzik Vakfı ile bağlantıya geçti.
İlk adım olarak yaklaşık 50 yaylı çalgı alındı.
Kayıtlara başlandı ve yeteneklerine bakılmadan her çocuk projeye dahil edildi. Çalışmalar gönüllülük esasına dayalı.
Provalara 24 Ocak 2015’te başladılar ve mayıs ayında ilk konserlerini verdiler. Projede 20 eğitmen var.
Projeden haberdar olan duyarlı pek çok Eskişehirli bu orkestraya bağışlarla destek olmaya başladı.
Ve şu anda orkestra eğitimi kapsamında, 50 üflemeli enstrüman, 20 viyolonsel, 10 kontrbas, 30 viyola, 30 vurmalı ve 103 keman çalan çocuk derslere devam ediyor.
Hedef bu sayıyı artırmak.
Orkestranın yeni açılan eğitim merkezi küçük bir konservatuvar olarak düşünüldü.
Müzik eğitiminin yanı sıra çocukların okul derslerine destek çalışmaları da bu merkezde sürüyor.
Orkestra, başta Eskişehir, yurt genelinde konserler veriyor.
Bugüne kadar, 9’u Eskişehir, biri İstanbul, ikisi Ankara, diğerleri de İzmir ve Bergama’da olmak üzere 14 konser verdi. Nisan ayında Belçika’nın Neelpert kentinde bu yıl 65’incisi düzenlenen Avrupa Genç Müzisyenler Festivali’nde kendi kategorisinde 3’üncü oldu.
İki Elin Sesi Var Çocuk Senfoni Orkestrası geçtiğimiz günlerde ise dünyaca ünlü besteci ve piyanist Fazıl Say ile aynı sahneyi paylaştı.
Fazıl Say gönüllü olarak genç müzisyenleri desteklemek amacıyla düzenlenen konsere katıldı.
Eskişehir’de Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen özel konserde, Fazıl Say’ın Türk Bestecileri Serisi kapsamında yayımladığı ‘Çocuklar İçin’ albümündeki 11 eser seslendirildi.
105 çocuk sahne aldı ve Ramazan Albayrak konserin şefliğini yaptı.
İlhan Baran ve Adnan Saygun’un yanı sıra, Fazıl Say’ın eserleri de icra edildi.
Fazıl Say konserden sonra şöyle dedi: “Bu bir gönül işi... Bu çocukların kimisi belki müzisyen olacak, kimisi olmayacak bilmiyoruz ama hayatta müzik yapmış olmak o kadar büyük bir değer ki... Bakın bugün tartışamayan, birbiriyle uzlaşamayan bir toplumun bireyleriyiz. Halbuki demin bir senfoni orkestrası nasıl işler gördünüz. Herkes başka bir şey yapıyor ama ne kadar güzel yaparsa yapsın, onun beraberliği en güzeli oluyor. Bu çok seslilik tam bir demokrasi aslında.”
O kadar haklı ki...
Müzik kadar birleştirici ve iyileştirici bir güç daha yok.
Peki bir yerel yönetim neden çocuk senfoni orkestrası kurar? Yanıt basit: Çocuklara geleceğin kentini, ülkesini ve dünyasını oluşturmak için, yani değişimin sembolü olmaları için fırsat tanımak.
Diğer tüm belediyeler Tepebaşı Belediyesi’ni örnek almalı ve çocukları müzikle buluşturmalı. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yargı ve MEB gözünü kapayınca 10 çocuk istismar edildi 03 Eylül 2018 | 7.115 Okunma Saygısız bir toplumuz 27 Ağustos 2018 | 2.376 Okunma İstismar eden üvey babanın ifadesi bile alınmadı 20 Ağustos 2018 | 221 Okunma Türk adaleti ‘intihar’ diye geçiştirdi 13 Ağustos 2018 | 2.600 Okunma Önyargılarını ‘genel ahlak’diye yutturanlara kanmayın! 06 Ağustos 2018 | 4.485 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar