Cinsel sağlığı kimse öğretmezse...

Türkiye'de cinsellik malumunuz, üstü kapalı bir konu. Bu konuda eğitim, hizmet ve araştırmalar sınırlı. Oysa her yerde olduğu gibi, burada da gençlerin cinsel sağlık ile üreme sağlığına dair bilgilere...

Türkiye'de cinsellik malumunuz, üstü kapalı bir konu. Bu konuda eğitim, hizmet ve araştırmalar sınırlı. Oysa her yerde olduğu gibi, burada da gençlerin cinsel sağlık ile üreme sağlığına dair bilgilere ve sağlık hizmetine ulaşma gereksinimi var.

Türkiye’de üniversite öğrencilerinin büyük kısmı bekar. Öğrencilerin önemli kısmının karşı cinsiyet ile ilk temas ve cinsel ilişki deneyimi olduğuna dair bulgulara sahibiz.
Buna karşılık, üniversite gençliğinin yüzde 85’i cinsel sağlık ve üreme sağlığı konusunda herhangi bir hizmet almıyor. Fiziksel, cinsel ve psiko-sosyal gelişim evreleri hakkında bilgileri yetersiz.
Türkiye’de sadece üniversite gençliği yok; okuyan çalışan gençler, sokakta yaşayan gençler, engelli gençler gibi çok farklı gençlik grupları da var.
Hepsinin, yaşam koşullarına bağlı olarak cinsel sağlık ve üreme sağlığı konusundaki bilgileri ve davranışları birbirinden farklı.
Üniversite dışındaki gençlerin de cinsel sağlık ve üreme sağlığı bilgilerine ulaşmaya ihtiyacı var.
Araştırmalar bize gösteriyor ki, cinsellik konusunda bilgili kişiler, arkadaşlarının ve çevrelerinin uygunsuz teklif ve baskılarına direnmekte daha başarılı. Cinsel istismara karşı koyabilme konusunda çocuklar da bilgilendirildiklerinde pek çok istismar olayının önlenebildiğini biliyoruz.
Türkiye’de ilk cinsel deneyim oranı 18-24 yaşları arasındakilerde yüzde 57; 18 yaş altında ise yüzde 36.
Aktif cinsel hayatı olan 18-40 yaş arasındakilerin sadece yüzde 10’u prezervatif kullanıyor. Türkiye’de 5 milyon düzenli prezervatif kullanıcısı var.
Eczacıbaşı bir araştırmasında, 15-45 yaşları arasında 33 milyon potansiyel prezervatif kullanıcısı bir kitle olduğunu saptamıştı. Korunmasız gerçekleşen cinsel ilişki istenmeyen gebeliklere, doğumlara ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara neden oluyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yargı ve MEB gözünü kapayınca 10 çocuk istismar edildi 03 Eylül 2018 | 7.115 Okunma Saygısız bir toplumuz 27 Ağustos 2018 | 2.376 Okunma İstismar eden üvey babanın ifadesi bile alınmadı 20 Ağustos 2018 | 221 Okunma Türk adaleti ‘intihar’ diye geçiştirdi 13 Ağustos 2018 | 2.600 Okunma Önyargılarını ‘genel ahlak’diye yutturanlara kanmayın! 06 Ağustos 2018 | 4.485 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar