Bu kafayla turizm olmaz

TÜRKİYE'de 700 civarında Greko-Romen antik kent var. Yunanistan, İtalya, Tunus ve Fas'takilerin toplamından daha fazla. Anadolu’daki köylerde evlerin bahçesini lahitler süsler, buğday tarlalarından Roma dönemine ait mozaikler...

TÜRKİYE'de 700 civarında Greko-Romen antik kent var. Yunanistan, İtalya, Tunus ve Fas'takilerin toplamından daha fazla.

Anadolu’daki köylerde evlerin bahçesini lahitler süsler, buğday tarlalarından Roma dönemine ait mozaikler çıkar; üzerine leyleklerin çöktüğü, kenarından ineklerin su içtiği taş parçasına bakarsınız, Hititlerden kalma bir su anıtı olduğunu görürsünüz.

Ülkenin dört bir yanında toprağı sıksanız tarih fışkırıyor.

Ama biz hâlâ ‘her şey dahil’ turizmin peşindeyiz.

Deneyimli turist rehberi Mert Taner “Türkiye deniz-güneş-kum turizminden para kazanmıyor” diyor ve ekliyor: “Antalya’ya gelen Ruslar uçak, otel, yeme-içme, her şey dahil 500 Euro veriyor. Otelin dışında 150-200 Euro harcıyor. Bizim ihtiyacımız olan turist bu değil, kültür ve doğa için gelen, para bırakacak ABD’li, Avrupalı ve Uzakdoğulu turist.”

*

İnanç turizminde potansiyelimiz çok yüksek ama değerlendiremiyoruz.

İsrail mesela Yahudi ülke olmasına rağmen, Hıristiyanlığı çok iyi bir tanıtım aracı olarak kullanıyor. İsa’nın ayak bastığı söylenen her yere bir kilise kurulmuş; en kötü yerde bile otel fiyatları 200-250 Euro; 50 Euro’nun altına restorandan çıkamıyorsunuz. Türkiye’de fiyatları çok yükseğe çekmeyelim ama inanç turizmi potansiyelimizi niye değerlendiremediğimizi kendimize soralım.

Doğu Roma’nın mirası üzerinde otururken ve bunu güçlü bir tanıtım aracı olarak kullanabilecekken, neden tek mirasımız Osmanlı’ymış gibi, Bizans eserlerini müze depolarında çürüttüğümüzü, bir Bizans müzesi bile kurmadığımızı düşünelim.

Hıristiyanlığın İsrail’den sonra ilk yayıldığı yer Antakya. Dünyanın ilk 7 kilisesi Ege Bölgesi’nde.

Dünyada, aynı sokakta 5 sinagoğun olduğu, İzmir’deki Havra Sokağı gibi bir yer daha yok. Sart Manisa, dünyanın en eski Yahudi yerleşim yerlerinden. Efes’te kütüphanenin basamaklarında Yahudilerin kutsal sembolleri var.

Türkiye’de 40 ilde inanç turizmine uygun olarak seyahat edilecek yerler var.

*

Doğa turlarına gelirsek... Kuşadası çevresi, Kapadokya, Kaş-Fethiye, Karadeniz, Yalova çevresi gibi birçok yerde müthiş yürüyüş rotaları var. Kaş 4-5 farklı macera sporunun yapılabildiği ender noktalardan ama ne kadar değerlendirildiği tartışılır.

Taner ülkeye parayı inanç ve doğa turizmi için gelenlerin bıraktığını söylüyor: “Kalabalık geliyor, kişi başı 2500-3000 dolar harcıyorlar. Yiyor, içiyor, gittikleri her yerden halı, deri, kuyum, seramik alıyorlar.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yargı ve MEB gözünü kapayınca 10 çocuk istismar edildi 03 Eylül 2018 | 7.117 Okunma Saygısız bir toplumuz 27 Ağustos 2018 | 2.376 Okunma İstismar eden üvey babanın ifadesi bile alınmadı 20 Ağustos 2018 | 221 Okunma Türk adaleti ‘intihar’ diye geçiştirdi 13 Ağustos 2018 | 2.600 Okunma Önyargılarını ‘genel ahlak’diye yutturanlara kanmayın! 06 Ağustos 2018 | 4.485 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar