Bizi çağdışı ülkeye hapsettiler

"GÜNÜN birinde yapay zekâlar dönüp bize, bugün bizim Afrika düzlüklerindeki fosillere baktığımız gibi bakacaklar. Kaba bir dil ve ilkel aletlerle toz içinde yaşayan ve nesli tükenmiş iki ayak üstünde gezen...

"GÜNÜN birinde yapay zekâlar dönüp bize, bugün bizim Afrika düzlüklerindeki fosillere baktığımız gibi bakacaklar. Kaba bir dil ve ilkel aletlerle toz içinde yaşayan ve nesli tükenmiş iki ayak üstünde gezen maymunlarmışız gibi."

Bu yıl ortalarında vizyona giren 'Ex Machina'yı izlediyseniz eğer, bu cümle aklınızda kalmıştır.
Unuttuysanız, bir yere not edin.
Çünkü bir gün bu sözün gerçek olma ihtimali hiç de az değil.
Stephen Hawking bile itiraf etti; yapay zekânın insanlığın sonunu getireceğinden korktuğunu söyledi.
Dün bu köşenin yerindeki haberin başlığı "Hawking uyarmıştı: Ve bir robot insan öldürdü" idi.

*

Bir arama motorunun sahibi adamın yarattığı yapay zekâyı test etme sürecini anlatan 'Ex Machina'yı bilindik tartışmaların tekrarı bir film olmakla eleştirenler olmuş.
Oysa biz bu ülkede meşum gündemden, cinayetlerden, hak ihlallerinden kafamızı pek kaldıramadığımızdan yapay zekâ mevzusuna pek de aşina değiliz.
Merak edip okuyunca görüyorsunuz ki, Tanrı kompleksinden tutun da haklara, bilişim etiğine ve özgür iradeye kadar yapay zekânın konuşulmadık yanı neredeyse kalmamış.
Yani birileri bilimkurgu gibi görünen ama bir yandan da gerçekleşmesi ihtimal dahilindeki geleceğin taşlarını döşemeye çoktan başlamış.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yargı ve MEB gözünü kapayınca 10 çocuk istismar edildi 03 Eylül 2018 | 7.117 Okunma Saygısız bir toplumuz 27 Ağustos 2018 | 2.376 Okunma İstismar eden üvey babanın ifadesi bile alınmadı 20 Ağustos 2018 | 221 Okunma Türk adaleti ‘intihar’ diye geçiştirdi 13 Ağustos 2018 | 2.600 Okunma Önyargılarını ‘genel ahlak’diye yutturanlara kanmayın! 06 Ağustos 2018 | 4.485 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar