Başka bir eğitim mümkün

Sanat eleştirmeni Ayşegül Sönmez uzun süredir bir sanat okulunun hayalini kuruyordu.Sönmez, 8 yıla yakın süredir, kurulduğu günden bu yana Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyesi....

Sanat eleştirmeni Ayşegül Sönmez uzun süredir bir sanat okulunun hayalini kuruyordu.
Sönmez, 8 yıla yakın süredir, kurulduğu günden bu yana Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyesi. Aynı zamanda, yetişkinlerden oluşan gruplara ve bazı kurumların çalışanlarına özel çağdaş sanat ve koleksiyonerlik dersleri veriyor.
Bunlara ek olarak, Belçika’daki HISK sanat okulunda öğretmenlik geçmişi var. HISK, yüksek lisans ve doktora seviyesindeki sanat öğrencilerinin kendi öğretmenlerini seçebildiği bir okul. Bu yapıda, öğretmenler belirli zamanlarda öğrenciyi atölyesinde ziyaret edip işleri üzerine konuşuyorlar.
Sönmez, bu tecrübenin de etkisiyle ideal, özgür bir sanat eğitimi düşlüyordu. Yani, anti akademik bir yapı. Bir nevi, sanat tarihindeki, Atıf Yılmaz ve Ömer Uluç gibi sanatçıların çıktığı Tavanarası oluşumu gibi.
14 Ocak’ta hayatına başlayacak olan Sanatatak Eğitim bu düşüncelerle doğdu. Amaç, eğitimlerinden bağımsız ve iyi sanatçılar çıkması. Sosyal bilimlerde okuyan bir öğrenciye de, güzel sanatlardaki bir öğrenciye de, plazada çalışan felsefeye, sanata, edebiyata ilgi duyan beyaz yakalılara da hitap edecek bir eğitim programı tasarlandı.
Bu eğitim modelinde profesör, yardımcı doçent gibi unvanlar yok, tutkuyla ders anlatan eğitmenler ve o derse isteyerek, seçerek katılanlar var. Sanatatak Eğitim özetle “Başka bir eğitim mümkün” diyor ve Sönmez’in okul hayaline ufak bir adım niteliği taşıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yargı ve MEB gözünü kapayınca 10 çocuk istismar edildi 03 Eylül 2018 | 7.114 Okunma Saygısız bir toplumuz 27 Ağustos 2018 | 2.374 Okunma İstismar eden üvey babanın ifadesi bile alınmadı 20 Ağustos 2018 | 220 Okunma Türk adaleti ‘intihar’ diye geçiştirdi 13 Ağustos 2018 | 2.598 Okunma Önyargılarını ‘genel ahlak’diye yutturanlara kanmayın! 06 Ağustos 2018 | 4.483 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar