Barış şarkıları çalsın açın müziğin sesini

TÜM zamanların en çok dinlenen ve sevilen şarkılarından 'Imagine'ı John Lennon şöyle özetlemişti: " 'Imagine' din karşıtı, milliyetçilik karşıtı, geleneksellik karşıtı, kapitalizm...

TÜM zamanların en çok dinlenen ve sevilen şarkılarından 'Imagine'ı John Lennon şöyle özetlemişti:

" 'Imagine' din karşıtı, milliyetçilik karşıtı, geleneksellik karşıtı, kapitalizm karşıtı bir şarkı. Sözleri yumuşak olduğu için kabul gördü."

"Kabul gördü" diyerek şarkıyı epey azımsamıştı.

Öyle ki, 'Imagine' dünyanın dört bir yanında, yıllarca barışın, insancıllığın, sevginin marşı oldu.

Rolling Stone'un yazdığı gibi bu şarkı 'dünyanın kendi kendini tamir edebilme ve değiştirme gücüne olan inancın zarafetle ve basit bir dille yazılmış 22 satırı' idi.

'Imagine', Lennon'ın önceki single'ı 'Power to the People'ın savunduklarının tam tersiydi; acilen devrim yapmak yerine öldürmek veya ölmek için nedenin olmadığı bir dünya hayaliydi.

Barış ancak böyle mümkün olabilirdi.

Aslında sonradan Lennon'ın belirttiği gibi toptan bir din karşıtlığından ziyade "Benim Allah'ım senin Allah'ından büyüktür" kavgasının anlamsızlığının altını çizmeyi amaçlıyordu.

*

Bize, komşularımıza, dünyaya baktığımızda geçmişten bugüne tüm çatışmaların ulusal, etnik ve dini kimliklerden kaynaklandığını veya bunlar yoluyla körüklendiğini görüyoruz.

Kimlikler aslında düşünce sistemleri. Hangisi olursa olsun, düşünce sistemleriyle, ideolojilerle yaşadığımız sürece çatışma da savaşlar da bitmeyecek.

Öfkeyle kimi kazanımlar elde edilebilir ama insanların, toplumların ruhu iyileşmeden gerçek anlamda bir barıştan söz etmek ancak kendini kandırmak olur.

İnsanın ruhunu iyileştiren şeylerin başında da müzik geliyor.

Saatlerce konuşabilir, sayfalarca yazı yazabilirsiniz; yine de tek bir şarkının gücüne ulaşamazsınız.

Çünkü tüm sanatlar gibi, müzik de insan ruhunun derinliklerinden gelir ve diğer insanların ruhunda karşılık bulur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yargı ve MEB gözünü kapayınca 10 çocuk istismar edildi 03 Eylül 2018 | 7.117 Okunma Saygısız bir toplumuz 27 Ağustos 2018 | 2.376 Okunma İstismar eden üvey babanın ifadesi bile alınmadı 20 Ağustos 2018 | 221 Okunma Türk adaleti ‘intihar’ diye geçiştirdi 13 Ağustos 2018 | 2.600 Okunma Önyargılarını ‘genel ahlak’diye yutturanlara kanmayın! 06 Ağustos 2018 | 4.485 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar