Aile eliyle şiddete giriş dersi!

YOUTUBE'da 'Tokat oyunu' diye aratırsanız, sayfadan aşağı bir sürü video dökülecek. Bazısında baba oğluyla veya kızıyla oynuyor; bazısında abi kardeş, bazısında bir grup çocuk kendi...

YOUTUBE'da 'Tokat oyunu' diye aratırsanız, sayfadan aşağı bir sürü video dökülecek.

Bazısında baba oğluyla veya kızıyla oynuyor; bazısında abi kardeş, bazısında bir grup çocuk kendi aralarında oynuyorlar.

Sırayla birbirlerine tokat atıyorlar.

Birinde, önce baba oğluna tokat atıyor, sonra çocuk babaya, sonra baba çocuğa, tokatlar giderek sertleşiyor. Birbirlerini tokatlayarak eğleniyorlar. Videoyu çeken anne ya da kardeş de objektifin arkasında gülüp eğleniyor.

Başka bir videoda, küçük kardeş abisiyle oynamak istemiyor. Abisinin eğlenmek için olduğu kadar onu ‘erkek adam’ yapmak için de bu oyunu oynattığı anlaşılıyor. Çocuk gülüyor ama korkuyor da. “Korkuyorum” diyor; abisi neden korktuğunu sorduğunda “Çok hızlı vuruyorsun” diyor. Çocuk her tokattan sonra yanağına eliyle masaj yapıyor. Abisi “Gözünü kaparsan acımaz” diyor. Bir yerde, yediği tokadın acısını çıkarırcasına abisine sert bir tokatla yanıt veriyor. Abisi, ‘eğitimin’ gidişatından memnun, “Aferin, işte böyle olacaksın” diyor. Çocuk “Çok acıyor” diye söylendikçe abi “Erkek adamsın oğlum” diye tekrarlıyor. Çocuk bir noktada ağlayınca da “Ağlamak yok, sen kimin kardeşisin!” diyor.

Sadece bu video bile 105 bin kez izlenmiş. 300 bin ya da 1.5 milyon kez izleneni var...

Milyonlarca insanın izlediği yüzlerce ‘tokat oyunu’ videosuyla dolu sanal âlem.

3-5, 8-10, 12-15 yaşlarında çocuklar, yetişkinler veya akranlarıyla birbirlerine tokat atıyorlar. ‘Gülmek garanti’ gibi başlıklarla yayınlanan videoları izleyenler de gülüyor olmalı ki bunların ardı arkası kesilmiyor.

*

Oyun çocuğun dış dünyaya uyum sağlamasının, dünyaya dair temel bilgileri ve toplumsal hayatı öğrenmesinin en önemli aracı; çocuk gelişiminde kilit rolde.

Peki ‘tokat oyunu’ toplumsal hayata dair çocuklara ne öğretebilir? Sert tokat attığında “aferin” alan, canı yandığında “Ne biçim erkeksin?” denen çocuğun gelişiminde bu oyun nasıl bir rol oynar?

*

Uzman Klinik Psikolog Ceyda Dedeoğlu, tehlikeyi “Başkasına fiziksel olarak acı veren bir eylemin keyifle eşleşiyor olması ve bunun da ebeveyn onayıyla meşrulaşması” diye niteliyor. Bir şeyin keyifle eşleşmesinin onun bir istismar olabileceği gerçeğini değiştirmediğini vurguluyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yargı ve MEB gözünü kapayınca 10 çocuk istismar edildi 03 Eylül 2018 | 7.117 Okunma Saygısız bir toplumuz 27 Ağustos 2018 | 2.376 Okunma İstismar eden üvey babanın ifadesi bile alınmadı 20 Ağustos 2018 | 221 Okunma Türk adaleti ‘intihar’ diye geçiştirdi 13 Ağustos 2018 | 2.600 Okunma Önyargılarını ‘genel ahlak’diye yutturanlara kanmayın! 06 Ağustos 2018 | 4.485 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar