Hayat, ölüm, merak ve şiir

“Bunu ancak başka insanların başına gelenlerin kendi başına da geldiğini bilerek yapabilirdi” der Baldwin ve ekler: “Onun zamanının bizimkinden kolay olduğu söylenir ama sanmıyorum. İnsan içinde yaşarken...

“Bunu ancak başka insanların başına gelenlerin kendi başına da geldiğini bilerek yapabilirdi” der Baldwin ve ekler: “Onun zamanının bizimkinden kolay olduğu söylenir ama sanmıyorum. İnsan içinde yaşarken hiçbir dönem kolay olamaz. Bence o sokaklarda yürüdü, insanlara baktı ve gördükleriyle ilgili yalan söylememeye çalıştı.”
İnsan insandan ne kadar farklı olursa olsun, duygular benzer; şiir de insana bunu hatırlatır.
Belki de o yüzden şiiri “anlamamak” diye bir şey yoktur. Şiir neyse odur; iyi bir şiir dürüst bir tanıklıktır.

“İŞE YARAR BİR ŞEY”
ŞİİR GİBİ BİR FİLM

Pelin Esmer’in son filmi “İşe Yarar Bir Şey” şiirlerle süslü olması bir yana; kendi başına bir şiir. Şairin tanıklığını anlatan şiir gibi bir film.
Esmer’in senaryosunu Barış Bıçakçı ile beraber iki yılda yazdığı filmde Leyla (Başak Köklükaya), 25 yıl aradan sonra ilk kez okul arkadaşlarıyla mezuniyet yemeğinde buluşmak üzere İzmir’e gitmek için trene atlar. Aynı trende seyahat eden Canan (Öykü Karayel) isimli hemşireyle tanışır. Canan, tüm vücudu felç bir adamın, Yavuz’un (Yiğit Özşener) doktor arkadaşından istediği iyiliği yapmak üzere yola çıkmıştır. Bir iğneyle onun hayatına acısız bir son verecektir. Bu, gerçekleştirmesi çok zor bir istek olsa da Yavuz kararlıdır; eli ayağı tutsa, kendi yapabilecek olsa, zaten kimseden bunu istemeyecektir.
Leyla avukat ama aslen şairdir. Trende şair kimliğinden Canan’a bahsetmez ve Yavuz’un evine giderken ona eşlik etmeyi teklif eder. Canan, Leyla’nın şair olduğunu Yavuz’un evinde tesadüfen öğrenir. Yoksa Canan’ın şair olduğunu açıklayacağı yoktur.
Peki Canan bir şair merakıyla mı oradadır?
...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yargı ve MEB gözünü kapayınca 10 çocuk istismar edildi 03 Eylül 2018 | 7.114 Okunma Saygısız bir toplumuz 27 Ağustos 2018 | 2.374 Okunma İstismar eden üvey babanın ifadesi bile alınmadı 20 Ağustos 2018 | 220 Okunma Türk adaleti ‘intihar’ diye geçiştirdi 13 Ağustos 2018 | 2.598 Okunma Önyargılarını ‘genel ahlak’diye yutturanlara kanmayın! 06 Ağustos 2018 | 4.484 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar