1 TL 'çalan' çocuklara 10 yıl hapis cezası

DİYELİM çocuğunuz bisikletle turlarken aynı yaşlarda iki çocuk onu durdurdu, zorla 1 TL'sini ve turlamak için bisikletini aldı. Bir ebeveyn olarak ne yaparsınız? Öfkelenirsiniz, çocuğunuza zorbalık...

DİYELİM çocuğunuz bisikletle turlarken aynı yaşlarda iki çocuk onu durdurdu, zorla 1 TL'sini ve turlamak için bisikletini aldı.

Bir ebeveyn olarak ne yaparsınız?


Öfkelenirsiniz, çocuğunuza zorbalık yapıldığını düşünürsünüz. 

Doğru, bu zorbalık. Ve çocuklar arasında çok olur.

Ama bunu yapan çocukların 10 yıl hapis cezası alması içinize siner mi?

Bence sinmemeli.


*


İsmail Saymaz’ın cuma günü gazetede yayımlanan haberinin detayına girelim... 

Mahallenin 15 ve 16 yaşlarındaki iki haylaz ve yoksul çocuğu, güzel bisikletiyle turlayan görece hali vakti yerinde 14 yaşındaki başka bir çocuktan sürmek için bisikletini istiyorlar. Vermeyince ona bir tokat atıp bisikleti alıyor ve dolaşıyorlar. Çocuğun babası geliyor ve bu sefer o, çocuklara bir tane patlatıp bisikleti geri alıyor. Sonra karakola gidip “Bunlar çocuğumun bisikletini çaldılar” diye şikâyetçi oluyor.

Çocuk ifade verirken “Bunlardan biri önceden de 1 TL paramı almıştı” diyor. 

Çocuklara hırsızlıktan dava açılıyor. Çocuk mahkemesi “Burada ‘yağma’ suçu var” diyerek dosyayı ağır ceza mahkemesine gönderiyor. Mahkeme iki çocuk hakkında yakalama kararı çıkarıyor. 

Celse arasında çocuklar yakalanıyor, ifade veriyorlar. Sonra savcı “Bisiklet konusunda böyle ‘al ver’ türünde şeyler çocuklar arasında olur. Ama diğer çocuktan 1 TL aldıkları için cezalandırılmaları gerekir” diye mütalaa veriyor. 

Hâkim avukatları çağırıyor, “Zarar giderilmediği için cezayı 2 yılın altına indiremiyoruz. Çocuklar zararı gidersinler” diyor. 

Bunun üzerine avukatlardan biri 1 TL’yi veriyor, zarar giderilmiş oluyor.

Bu sefer “Bu parayı ne yapacağız?” derdi başlıyor. Zira para aslında babaya verilmeli ama baba ilk duruşmadan sonra bir daha ortalarda görünmüyor. “Mübaşir, parayı sen al” diyor hâkim. Mübaşir “E ben ne yapacağım bu parayı?” diye soruyor; bunun üzerine hâkim “Dosyaya koy o zaman” diyor. Zarfın içinde 1 TL dosyaya konuyor. 

Böyle, tuhaf bir paranın hapsolma hikâyesi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yargı ve MEB gözünü kapayınca 10 çocuk istismar edildi 03 Eylül 2018 | 7.117 Okunma Saygısız bir toplumuz 27 Ağustos 2018 | 2.376 Okunma İstismar eden üvey babanın ifadesi bile alınmadı 20 Ağustos 2018 | 221 Okunma Türk adaleti ‘intihar’ diye geçiştirdi 13 Ağustos 2018 | 2.600 Okunma Önyargılarını ‘genel ahlak’diye yutturanlara kanmayın! 06 Ağustos 2018 | 4.485 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar