Yeniden kapanmanın altlığını yapıyorlar, aman dikkat!

20 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ekonomik paketin ardından piyasaları canlandırmak için her gün yeni bir formül devreye sokuluyor. Yeni enstrümanlara dair kamuoyunda da bir beklenti...

20 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ekonomik paketin ardından piyasaları canlandırmak için her gün yeni bir formül devreye sokuluyor.
Yeni enstrümanlara dair kamuoyunda da bir beklenti oluşmuş durumda...
Yaratılan panik nedeniyle parasını korumak için panikle dövize yönelen vatandaşsakinleşti. Kripto paralara ya da "otomobile" yatırım yapmak gibi maceralardan uzaklaştı. Devlet garantili yatırım araçlarını sabırsızlıkla bekleyenlerin sayısı hiç de az değil.
Ne var ki piyasaların kendine gelmesi, toparlanması için henüz zaman var...
Zira pandemi kısıtlamaları nedeniyle ekonomik hayatın doğal dengesi öyle böylebozulmadı. Faaliyet halindeki pek çok sektörde işler durma noktasına gelirken, riskleri göze alamayan yeni müteşebbisler de yatırımlarını askıya aldı.
Nitekim belirsizliğin büyük oranda giderilmesine ve dövizdeki hareketlilik gibi maliyet artışlarına neden olan etkenlerin dizginlenmesine rağmen fiyatlar artmaya devam ediyor.

Görüyorsunuz... Etiket hesapları artık, piyasadaki mevcut maliyet verilerine göre değil, uzun vadeli spekülatif tahminlere göre yapılıyor. Satılan ürünün maliyeti, gelecek aylardaki tahmini girdi fiyatları üzerinden hesaplanıyor.
Olan da ihtiyaçları sabit, dar gelirli vatandaşa oluyor.
Daha fenası ise, hükümet bir yandan ekonomik hayatı ayağa kaldırmak için bedelini göze alıp omuz verirken, birileri de çelme takmaya çalışıyor... Yeniden kapanmanın altlığını yapıyor.
Örneğin, milyonlarca kişinin ekmeğini kazandığı ancak izolasyon tedbirleri nedeniyleağır darbe alan kafe, bar ve restoran gibi işletmeler için yeni tedbirler tartışılıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Irak petrolü Türkiye’yi çok rahatlatır 22 Nisan 2024 | 2.286 Okunma Bu da oldu, gazeteci Dündar basına yayın yasağı getirdi 21 Nisan 2024 | 970 Okunma Korkma belki fiyatlar düşmez! 20 Nisan 2024 | 788 Okunma Kim iş yapmaya geldi kim yemeye görelim 19 Nisan 2024 | 2.188 Okunma Vay be tuvalet kâğıdı bile var! 17 Nisan 2024 | 1.607 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar