Yeniden darbe girişimi olur mu?

Hafta başından beri herkes aynı şeyi soruyor, orduda yeni bir kalkışma ihtimali var mı?Kimileri kaygıyla kimileri de umutla...Bu soru bana sorulduğunda yıllardır hep aynı soruyla cevap veriyorum.- Köpek orasını niye yalar?-...

Hafta başından beri herkes aynı şeyi soruyor, orduda yeni bir kalkışma ihtimali var mı?
Kimileri kaygıyla kimileri de umutla...
Bu soru bana sorulduğunda yıllardır hep aynı soruyla cevap veriyorum.
- Köpek orasını niye yalar?
- Yalayabiliyordur da ondan...
Evet, ülkece 16 Temmuz sabahı bir askeri darbe girişimini engelleyerek dünya demokrasi tarihine geçtik. Ne var ki 2000 yıldır "muhafızların muhafızlığını kim yapacak" sorunsalını kesin olarak çözen hiçbir devlet yok.
Yani elinde silah olan punduna getirdiğinde affetmez. Ordular olduğu sürece darbe ihtimali de hep olacak. Bizde de, Avrupa'da da, ABD'de de...
Demokratik rejimlerin tek yapabileceği şeyse, bu ihtimali minimumda tutacak tedbirler almak; darbe ve cunta girişimlerini zorlaştırmak.
Askerin sivil otoriteye bağlanması ve askeri politikaların siviller tarafından belirlenmesi akla gelen ilk yapısal önlemlerden.
Ancak evet çıkması muhtemel 16 Nisan referandumunu engellemek için 15 Temmuz benzeri bir girişim yaşanır mı diye sorarsanız... Daha somut konuşanların elindeki bilgileri bilmiyorum ama ben sanmıyorum.
Zira 32 kısım tekmili birden darbeci, 16 Nisan'da sandıktan "hayır" çıkma ihtimalinden hâlâ umutlu.
Çünkü bu ihtimal gerçekleşirse darbeye zaten ihtiyaç kalmayacak.
Türkiye, 15 Temmuz'da tankla, tüfekle içine hapsedilmeye çalışıldığı kafese bu kez güle oynaya girecek.
Kurulduğu günden beri bu halkı terör, ekonomik kriz, istikrarsızlık ve darbe sarmalında ezen sistemden kurtulmamız için ilk kez doğan umut uzun süre rafa kalkacak...
15 Temmuz'a kalkışan, destek veren, ürkekçe alkış tutan kim varsa 15 Temmuz'un ardından yeniden bitinin kanlanmasının nedeni de işte bu umut.
O gece FETÖ'cüler batıdan ilerlerken doğu cephesi açmaya hazırlanan PKK'nın yöneticileri bu yüzden birer youtuber'a dönüştü.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Vay be tuvalet kâğıdı bile var! 17 Nisan 2024 | 1.480 Okunma İran sineması 15 Nisan 2024 | 1.003 Okunma CHP’ye kazandıran medya da bu mu? 14 Nisan 2024 | 579 Okunma CHP kazanmayı öğrendi mi? 13 Nisan 2024 | 637 Okunma Meydanları doldurmazsan doldururlar 12 Nisan 2024 | 755 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar