Türkiye 75 cent'e muhtaçken bile sınırlarını korudu

Dün sabah saatlerinde Suriye'nin Bayırbucak bölgesinde sivillere yönelik hava harekâtı yapan bir Rus SU-24 tipi savaş uçağı Türkiye sınırını ihlal edince angajman kuralları gereği...

Dün sabah saatlerinde Suriye'nin Bayırbucak bölgesinde sivillere yönelik hava harekâtı yapan bir Rus SU-24 tipi savaş uçağı Türkiye sınırını ihlal edince angajman kuralları gereği düşürüldü.
Genelkurmay'dan yapılan açıklamada sabah 09.20'de kimliği bilinmeyen bir savaş uçağının sınır ihlali yaptığı, 5 dakika içinde 10 kez uyarıldığı ve ardından iki F16 uçağının müdahalede bulunduğu bildirildi. ABD'li askeri yetkililer de Türkiye'nin sınır ihlali yapan Rus uçağını düşürmeden önce defalarca uyardığı bilgisini doğruladı. 
Bu Rusya'nın Türkiye'nin hava sahasını ilk ihlali değil. Rusya Suriye'nin Lazkiye bölgesindeki Bayırbucak'ı bombalarken 5 Ekim Pazartesi günü ilk kez Türkiye sınırını ihlal etmiş ve sonrasında da Türk F-16'larına yönelik bir de taciz gerçekleştirmişti. Bu olayın ardından Ankara Rusya'ya diplomatik çerçevede uyarılarını yapmış ve tekrar etmesi halinde karşılık verileceğini bildirmişti. O günlerde NATO da sınır ihlali yapan Rusya'ya çok sert mesajlar vermişti.
Türkiye'nin bu son olaya dek, Rusya ile hava sınırı ihlalleri konusunda 5 kez görüştüğü ve iki ülkenin de birbirlerinin egemenlik haklarını ihlal etmeme konusunda mutabakata vardığı biliniyor. Tüm bunların yanı sıra Türkiye'nin Suriye sınırı güvenliğini koruması için kendisine haklar tanıyan angajman kuralları açık. 2012'de Türkiye'ye ait F-4 savaş uçağının Suriye tarafından vurulmasının ardından Türkiye ile Suriye arasındaki angajman kuralları değişti. Buna göre Suriye tarafından gelecek bir ihlal karşısında uyarıda bulunmadan cevap veriliyordu. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Irak petrolü Türkiye’yi çok rahatlatır 22 Nisan 2024 | 2.315 Okunma Bu da oldu, gazeteci Dündar basına yayın yasağı getirdi 21 Nisan 2024 | 975 Okunma Korkma belki fiyatlar düşmez! 20 Nisan 2024 | 789 Okunma Kim iş yapmaya geldi kim yemeye görelim 19 Nisan 2024 | 2.188 Okunma Vay be tuvalet kâğıdı bile var! 17 Nisan 2024 | 1.607 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar