Trump, Obama’nın YPG politikasından nasıl vazgeçirilir?

Türkiye'nin geleceğini dert edenlerin birinci gündemi, içerideki zırvalıklar değil,Cumhurbaşkanının Trump'la yapacağı zirve!Çünkü Obama yönetimini bölgede PKK-YPG ile çalışmaya ikna eden...

Türkiye'nin geleceğini dert edenlerin birinci gündemi, içerideki zırvalıklar değil,Cumhurbaşkanının Trump'la yapacağı zirve!
Çünkü Obama yönetimini bölgede PKK-YPG ile çalışmaya ikna eden Pentagon aynı politikayı yeni Başkan Trump'a da dayatıyor.
Bu da küresel muktedirlerin Türkiye sınırında tampon bir PKK-YPG devleti kurulması planlarının ilerlemesi tehlikesini barındırıyor.
Peki, Ankara, Pentagon ve sahada görev yapan Centcom tarafından enforme edilen Trump'ı seçim öncesi pozisyonuna nasıl getirebilir?
Koltuğa oturmadan söylediği gibi, Suriye'de terörist yapılarla ABD'nin adını yan yanagetirme hatasından vazgeçirebilir?
Kimileri, her şeyin bittiğini dolayısıyla Ankara'nın bir an önce PYD ve YPG ile ilişkilerinormalleştirilme aşamasına geçmesi gerektiğini söylüyor.
Eskinin teslimiyetçi refleksleriyle hareket etmeye mecbur bu diplomatiklere bakmayın siz.
Ortada biten bir şey yok!
Aksine;
Türkiye, içerideki askeri ve sivil vesayet prangalarından kurtulup ABD'nin, NATO'nun ya da üçüncü ülkelerin değil kendi çıkarlarını gözetme perspektifine yeni başladı.
Ancak burada dikkat edilmesi gereken ABD'de işlerin, moral söylemlerin öne çıktığı Türkiye'nin aksine daha rasyonel bir zeminde cereyan ettiği.
Yani "teröristler ne kadar terörist. Desteklediğiniz teröristler bizim canımızı yaktı" diyerekne Trump'ı ne de onu kafesleyenleri ikna etmek mümkün.
Çünkü adamlar bizim değil kendilerinin çıkarına bakıyor.
Terörist ya da değil, kullandıkları aracın maliyetiyle ve getirisiyle ilgileniyor.
Dolayısıyla Trump'ı ve diğer muhatapları ikna etmenin tek yolu karşılarına daha ikna edici bir maliyetle çıkmak.
Denklem basit, Türkiye DEAŞ'la mücadelede ve Suriye'nin yeniden şekillendirilmesinde,PKK-PYD'nin yaptığı neyi yapamaz?
Bu teknik sorunun yanıtı anlatılabilirse...
Ne Trump ne de çıkarları için çalışan ABD müesses nizamı, elinde 50 senelik müttefiklik ilişkileri, üsler ve meşruiyet kartı olan Türkiye'yi, 9/11'de ABD'yi vuran teröristlerinseküler versiyonu PKKPYD'ye tercih edemez.
Bu arada Birleşik Krallık 'tan gelen "Rakka'da YPG ile işbirliği kabul edilemez" açıklaması da uluslararası alanda öne çıkartılması gereken bir fırsat.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kim iş yapmaya geldi kim yemeye görelim 19 Nisan 2024 | 1.693 Okunma Vay be tuvalet kâğıdı bile var! 17 Nisan 2024 | 1.598 Okunma İran sineması 15 Nisan 2024 | 1.005 Okunma CHP’ye kazandıran medya da bu mu? 14 Nisan 2024 | 579 Okunma CHP kazanmayı öğrendi mi? 13 Nisan 2024 | 637 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar