Tam üstüne bastınız İlker Paşam, ayağınızı kaldırın

Eski genelkurmay başkanlarımızdan İlker Başbuğ Hürriyet'e konuşmuş.15 Temmuz darbe girişimi sonrası orduda yaşananları değerlendiren paşa, "Tutuklananların hepsi FETÖ'cü mü" sorusu üzerine, "Ana...

Eski genelkurmay başkanlarımızdan İlker Başbuğ Hürriyet'e konuşmuş.
15 Temmuz darbe girişimi sonrası orduda yaşananları değerlendiren paşa, "Tutuklananların hepsi FETÖ'cü mü" sorusu üzerine, "Ana iskelet bunlar, hiçbir tereddüt yok. Fiili hareketleri var" yanıtını veriyor.
FETÖ'cülerin 1970'ten beri orduya sızdığını söyleyen paşanın tespitleri önemli. Zira kendisi de o orduya bir dönem Genelkurmay Başkanlığı yaptı.
Ne var ki Başbuğ, 15 Temmuz'a kafa yorduğu kadar belli ki 27 Mayıs'ta, 12 Mart'ta, 12 Eylül'de, 28 Şubat'ta ve 27 Nisan'da "darbe üreten mekanizma" üzerine düşünmemiş.
Bu tespitin kanıtı ise Başbuğ'un röportajda sarf ettiği şu sözlerde gizli:
"Askeri vesayeti kaldıralım derken asker üzerinde 'sivil vesayet' mi kuruluyor?"
Evet, Çınar Oskay da bizim gibi şaşırmış olmalı ki, bu amorf "sivil vesayet" tanımını soruyor Başbuğ'a:
"Sivil vesayet diye bir şey olur mu?"
Başbuğ'un verdiği yanıt, "Muz cumhuriyetlerinde kuvvetler ayrılığı 3 kurum tarafından dengelenir, hava, kara ve deniz kuvvetleri" ironisini akıllara getirir türden:
"Vesayet kendini yönetemeyen bir kuruma vasilik yapmaktır!" Yani diyor ki Paşa, askeriye, yasama, yürütme ve yargı gibi bağımsız hareket eden bir güçtür! Ordu'yu halkın seçtiği siyasi iradenin yönetmeye kalkması ise "dışarıdan" müdahale, "vesayet girişimi" anlamına gelir.
İşte size askeri darbelerden ibaret demokrasi tarihimizin formülü!
Neyse ki Başbuğ'a bir röportajda açıkça söylenebilecek kadar "makul gelen bu askeri vesayet güzellemesi" halka artık eskisi gibi "normal" gelmiyor.
Türkiye'deki sivil iradenin de, tıpkı Avrupa'daki hükümetler gibi, askeri politikaların belirlenmesi de dahil ordumuzu "gerçekten yöneteceği", darbesiz bir demokrasiye adım adım yürüyoruz.

***

40 KERE 'HALKIN EFENDİSİSİN' DERSEN...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeniden çözüm süreci olur mu? 29 Mart 2024 | 285 Okunma DEM İstanbul’da ne kadar oy alacak? 27 Mart 2024 | 1.318 Okunma Moskova’daki katliam Gazze’deki soykırımı unutturdu 25 Mart 2024 | 480 Okunma Putin’i dünya savaşına kışkırtıyorlar 24 Mart 2024 | 612 Okunma Seçim sonrası Erdoğan’ın gündemi refah 23 Mart 2024 | 484 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar