Sen zeki adamsın Fazıl Say...

İnternetin yaygınlaşmasıyla hayatımıza giren sosyal medya mecraları kısa sürede büyük güce ulaştı. Uzunca bir süredir Twitter, İnstagram, Facebook, YouTube ve Google adeta "yeni kamusal alanlarımız."...

İnternetin yaygınlaşmasıyla hayatımıza giren sosyal medya mecraları kısa sürede büyük güce ulaştı.
Uzunca bir süredir Twitter, İnstagram, Facebook, YouTube ve Google adeta "yeni kamusal alanlarımız." Siyasetten dedikoduya ve hatta "devrimlere" kadar her şey artık bu "sanal" ortamlarda yapılıyor.
"Arap baharı" sandığımız hazan mevsimin yolunu açan Facebook, aynı zamanda, ev kadınlarının komşularının altın günü performansını kritik ettiği bir alan...
Devlet başkanları birbirlerine Twitter üzerinden "diplomatik mesajlar" gönderiyorlar...
Daha önce Hollywood'un altlığını yaptığı ABD'nin ilk zenci başkanının "seçtirilmesinde" YouTube'un rolü, bizzat Obama tarafından kabul ediliyor.

***
Ne var ki, tarih boyunca egemenliklerini kamusal alan üzerindeki hâkimiyetlerine borçlu olan muktedirlerin, bugün "sanal"a dönüşen bu alanı özgür bıraktıklarını düşünmek saflık.
Çocuklarına uyuması için masal anlatan birinin, bugünün özgür kamusal alanını New York'lu parlak bir gencin kendi kendine "garajda icat ettiğine" inanması mümkün mü?
Denemesi bedava, üstelik her gün.
Bugün ABD başkanının bile "manipüle ediliyor" dediği YouTube'a girin mesela... Türkiye ile ilgili herhangi bir konuda video aratın... Ülke hakkında milyonlarca tık alan pozitif videolar varken önce, üç yüz beş yüz kez izlenmiş Türkiye karşıtı yayınların önünüze düştüğünü göreceksiniz...
Bunu da, Google'a "don lastiği" yazıp arattıktan sonra, internete her girdiğimizde sünen reklamları sindirip, "algoritma canım" diyerek izah edemeyiz değil mi?
***
Yazı da lastik gibi uzadı ama hâlâ bize gelmedi deme Sevgili Fazıl Say...
Öncelikle başın sağ olsun.
Zaten "Leb" demeden demir leblebiyi anlamışsındır da.
Zira deha seviyesinde zekisin... Bu topraklarda yetişmiş Itri'de Bach tadı bulan önemli bir müzik adamısın.
Tüm dünyada göğsümüzü kabartıyorsun.
Dün, ülkenin Cumhurbaşkanı'nın annenin vefatı üzerine seni aramasıyla birlikte sosyal medyadan gelen tepkilere verdiğin cevabını okuyunca garipsedim.
Ne kadar uzun hocam, farkında mısın?
Bizzat kendinin duyurduğu, ölüm karşısında sergilenmiş insani ve centilmence bir davranışa böyle uzun uzun izahat vermenin, tekmile geçmenin sebebi ne?
İçinden daha fazlası gelmiyorsa bile muhatabına "Teşekkür eder" geçersin...
Eğer sosyal medya trollerinin operasyonunu gerçek bir linç, yaygın bir kanaat sanıp, kabalık ediyorsan en fazla zekândan şüphe ederim...
Ama eğer yaptığın, "TT olmak çok kolay, sadece 100 TL" ilanlarının reklam kabul edildiği Twitter'ı "etkin ve akılcı" kullanmaksa... Sanatını selamlayan biri olarak gerçekten üzülürüm.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeniden çözüm süreci olur mu? 29 Mart 2024 | 434 Okunma DEM İstanbul’da ne kadar oy alacak? 27 Mart 2024 | 1.318 Okunma Moskova’daki katliam Gazze’deki soykırımı unutturdu 25 Mart 2024 | 481 Okunma Putin’i dünya savaşına kışkırtıyorlar 24 Mart 2024 | 613 Okunma Seçim sonrası Erdoğan’ın gündemi refah 23 Mart 2024 | 484 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar