S400 kalbimde bir yara...

Türkiye'nin Rusya'dan alacağı S400 hava savunma sistemi anlaşmasında sona geliniyor. Hatta anlaşmanın bu füzelerin Türkiye'de üretilmesini de içerdiği belirtiliyor. Bu öylesine bir silah alımı değil....

Türkiye'nin Rusya'dan alacağı S400 hava savunma sistemi anlaşmasında sona geliniyor.
Hatta anlaşmanın bu füzelerin Türkiye'de üretilmesini de içerdiği belirtiliyor.
Bu öylesine bir silah alımı değil. Çünkü bu adım, NATO sistemi içinde konumlanan Türkiye'nin alternatif savunma arayışlarına dair ilk ciddi hamlesi.
Anlaşmalara göre, Türkiye'nin NATO üyesi olmayan bir ülkeden savunma sistemi alması önünde bir engel yok.
Kaldı ki, 15 Temmuz'da darbeci askerlerin NATO üslerine sığınması, Fetullah'ın ABD'de ikamet etmesi gibi skandallar ortada... Kimsenin Ankara'ya "gık" diyecek hali yok.
Yine de sitemlerini bile gizlemeleri doğrusu beni epey şaşırtıyordu.
Ama sonunda dayanamadılar.
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu'nda "ABD-Türkiye İlişkilerinde Öncelikler ve Zorluklar" başlıklı oturumda konu gündeme gelmiş.
Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın alma planının "rahatsız edici" olduğunu belirten Demokrat Senatör Ben Cardin şunları söylemiş:
"Eğer bu satış ilerlerse, öyle görünüyor ki bu, Rusyaİran- Kuzey Kore yaptırımları yasasının 231'inci maddesinin olası ihlalini oluşturur."
Bak sen!
Bize ne ABD'nin ambargosundan Sayın Senatör, o sizin sorununuz.
Siz NATO anlaşması deliniyor mu onu söyleyin bize.
Ne mutlu ki, ABD'nin çıkarlarına göre savunma planlama devri gerilerde kaldı.
Ankara egemen bir devlete yakışır şekilde savunma politikalarına kendi perspektifinden yön veriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kim iş yapmaya geldi kim yemeye görelim 19 Nisan 2024 | 2.161 Okunma Vay be tuvalet kâğıdı bile var! 17 Nisan 2024 | 1.600 Okunma İran sineması 15 Nisan 2024 | 1.006 Okunma CHP’ye kazandıran medya da bu mu? 14 Nisan 2024 | 579 Okunma CHP kazanmayı öğrendi mi? 13 Nisan 2024 | 637 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar