Mısır'ı görüp de...

Mısır'da seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi deviren cuntanın yargısı birbiri ardına idam kararları veriyor.Dünyada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dışında bu zulme, demokrasi skandalına tepki veren...

Mısır'da seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi deviren cuntanın yargısı birbiri ardına idam kararları veriyor.
Dünyada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dışında bu zulme, demokrasi skandalına tepki veren yok.
Bu duyarsızlıkla ilgili bir problem değil. Aksine, bölgeye, özellikle Mısır'a ve Türkiye'ye karşı ilgileri doruk yapmış durumda.
Çünkü asırlık Ortadoğu politikalarında bir kırılma anlamına gelen bu iki ülkedeki hareketlilik yeni bin yılın karakteristiğini belirleyecek.
Denemeyi sürdürüyorlar ama Türkiye'de başaramadılar. Askeri ve bürokratik vesayeti tasfiye edip siyaseti muktedir kılan, iç barışını ve ekonomik kalkınmasını sağlayan, dış politikasını bağımsızlaştıran Türkiye'yi durduramadılar.
Ancak ne yazık ki Mısır'da istediklerini "şimdilik" elde ettiler. Bu başarılarındaki en büyük etken kuşkusuz ki Mısır'ın demokrasi macerasının henüz başında olması.
Bu açıdan Mısır'ın konjönktürünü kısmen Türkiye'nin 1960'larına benzetmek mümkün. Mursi'nin iktidarda kalma süresi darbeciler tarafından idam edilen Menderes kadar uzun olmadı. Ama askerin hışmını üzerine çekme gerekçeleri benzer.
Mursi'nin Mısır'ı ABD'nin ve İsrail'in güdümünden çıkartma potansiyeline bile tahammül edemediler. Halkın, meşru siyasi temsilcileri vasıtasıyla yönetimi almasına bir kere müsaade edilirse devamının geleceğini biliyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
DEM İstanbul’da ne kadar oy alacak? 27 Mart 2024 | 1.215 Okunma Moskova’daki katliam Gazze’deki soykırımı unutturdu 25 Mart 2024 | 480 Okunma Putin’i dünya savaşına kışkırtıyorlar 24 Mart 2024 | 611 Okunma Seçim sonrası Erdoğan’ın gündemi refah 23 Mart 2024 | 483 Okunma Kılıçdaroğlu’ndan para sayma görüntülerine ‘yorumsuz’ yorumu 22 Mart 2024 | 346 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar