Faşizme kültürel bir tokat

Geçen perşembe akşamı bir söyleşi için Türgev'in Ümraniye'deki kız yurduna gittim. Öğrencilerin soruları söyleşiye sığmayınca ısrarlara dayanamayarak çıkışta da bir süre...

Geçen perşembe akşamı bir söyleşi için Türgev'in Ümraniye'deki kız yurduna gittim. Öğrencilerin soruları söyleşiye sığmayınca ısrarlara dayanamayarak çıkışta da bir süre daha kaldım.
Ne var ki birbiri ardına gelen politikaya dair sorulardan sıkılıp patladım. "Yahu arkadaşlar sizin tek meseleniz politika mı?" diye çıkıştım. 
Büyük büyük laflarla atmosferi her geçen dakika daha da ağırlaşan salonda kısa sessizlik oldu. Devam ettim. "Gencecik insanlarsınız.
Üniversitede okuyorsunuz.
Aranızda mimar, mühendis, doktor, filolog, iletişimci adayları var.
Projeleriniz, hayalleriniz, hobileriniz, sanatla, bilimle ilgili uğraşılarınız yok mu? Biraz da onlar üzerine konuşsak..."
Haklısınız, dön de kendine bak derler adama. İki üç yıldır, bakkaldan aldığımız ekmeğin bayatlığından bile politik argümanlarla yakınmaya başladık. Yine haklısınız, ülkenin geleceğinin topyekûn bir saldırı altında olduğu, akla hayale gelmeyecek komploların devreye sokulduğu, şiddetin medya ve siyaset eliyle meşru bir siyasi araçmış gibi dolaşıma sokulduğu böylesine bir dönemde ne yapacaktı insancıklar?
Ama nereye kadar? İnanın böyle yaşanmaz.
Yaşansa bile bu vasatlığa yaşamak denmez.
Normalde bir yük olan ve diğerkam insanların toplum adına yükleneceği sıkıcı yönetişim problemlerinin ahalinin tümünün yegâne gündemi olması bence derin travmanın eseri.
Bu cendereden çıkışın yolu ise, insanın kendini yeniden yaratmasının yegâne mecrası olan kültürel alandaki etkinliklerden geçiyor.
Boş verin modern zamanların seküler çilecilerinin politik nesil güzellemelerini.
Siyasetten beslenen vasatların, normal şartlar altında politikayla ilgilenmesi delilikten başka bir şey olmayan kitleleri "ekmek mücadelelerine" ortak etmek için yaptıkları "safları sıklaştıralım" çağrılarını...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
DEM İstanbul’da ne kadar oy alacak? 27 Mart 2024 | 1.276 Okunma Moskova’daki katliam Gazze’deki soykırımı unutturdu 25 Mart 2024 | 480 Okunma Putin’i dünya savaşına kışkırtıyorlar 24 Mart 2024 | 611 Okunma Seçim sonrası Erdoğan’ın gündemi refah 23 Mart 2024 | 484 Okunma Kılıçdaroğlu’ndan para sayma görüntülerine ‘yorumsuz’ yorumu 22 Mart 2024 | 346 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar