Erkeğin okumuşu kadı olursa, kadının okumamışı kuaför gazetecisi mi olur?

Ortadoğu'nun ve Balkanlar'ın en politik "kuaförü" Kerim dükkânının önünden geçerken yine yolumu kesti. "Hemen soruyu alayım, acelem var Kerimcim" dedim. "Abi bu okul kitaplarında bir söz varmış doğru mu?" dedi....

Ortadoğu'nun ve Balkanlar'ın en politik "kuaförü" Kerim dükkânının önünden geçerken yine yolumu kesti.
"Hemen soruyu alayım, acelem var Kerimcim" dedim.
"Abi bu okul kitaplarında bir söz varmış doğru mu?" dedi.
- Sakin ol Kerim, ne sözü, bilmiyorum, ben ekmek almaya gidiyorum...
- Abi nasıl duymazsın, ilkokul 4. sınıf kitabında "Erkeğin okumuşu kadı, kadının okumuşu cadı olur" yazıyormuş. Sabahtan beri müşteriler konuşuyor. Gazete bile yazmış...
"Bilemiyorum Kerim" diyerek oradan hızla uzaklaştım, acıkmıştım.
Eve dönünce Twitter'ı açtım. Bir de ne göreyim tüm sosyal medya Kerim'in berber dükkânına dönmüş.
Bu iddiayı yazan hesaplardan birine tıkladım. Şengül Hablemitoğlu isimli bir hanımefendinin hesabı çıktı karşıma. Şöyle yazmış ve binlerce de beğeni almıştı mesajında:
"Günaydın; güncel 4. sınıf ders kitabından bilgi 'erkeğin okumuşu kadı, kadının okumuşu cadı olur...' nasıl? Yeni ve çağdaş Türkiye!"

***

Şengül Hanım'ın profil resmindeki saçlarına baktım hemen, acaba Kerim'in söz ettiği müşteri o mu diye...
Onun da saçları yapılıydı ama "kaynak" o değildi. Çünkü Şengül Hanım da iddiasının kaynağını soranlara tıpkı Kerim gibi "gazetede yazıyor" diye savunmaya geçmişti.
Peki, kimdi bu yüzlerce kişinin referans aldığı gazeteci?
Fazla uzatmadan söyleyeyim Ayşe Arman'mış. Hürriyet'in Gezi'den beri politik cepheye sürülen magazin yazarlarından biri.
Hemen yazısını açtım. Belli ki o bu sözlerin yazılı olduğu söylenen ilkokul dördüncü sınıf kitabını görmüştü. Çünkü bir iddiayı kuaförde, berberde söylemekle gazeteye yazmak aynı şey değildi.
Ancak bir kez daha üzülerek gördüm ki Hürriyet için ikisi arasında pek bir fark yokmuş.
Şöyle yazmış Arman:
"Sosyal medyada yazdığına göre, 4'üncü sınıf ders kitabında, 'Erkeğin okumuşu kadı, kadının okumuşu cadı!' olurmuş gibi bir ibare varmış."
Kaynağı "varmış diyorlar" olan ve gazeteci diye anılan bu şahıs cümlesini de şöyle sonlandırıyordu:
"İnsanın içinden 'Yuh!' demek geçiyor."

***

Dün Milli Eğitim Bakanlığı'nı arayıp sordum.
İlkokul 4. sınıf kitaplarınızda Hürriyet yazarının yazdığı gibi bir cümle var mı, diye?
"Kesinlikle böyle bir ifade kitaplarımızda yer almıyor" dediler.
Evet, biliyorum, sizin de içinizden Arman'ın dediği gibi "yuh" demek geçiyor değil mi?
Ama demeyin! Çünkü derseniz, elinde hiçbir veri olmadan "Her 10 Türk'ten 4'ü yakınlarıyla ilişkiye giriyor" diyen diğer Hürriyet yazarı Melis Alphan gibi o da mağdur rolüne soyunur hemen...
Derin dekolteli kırmızı elbiselerinden birini giyer... Şık bir mekânla anlaşıp masasını ayırtır... Selfie'sini çeker, instagramına koyar... Altına da "Linç ediliyorum, özgür basın susturulamaz" notunu iliştiriverir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeniden çözüm süreci olur mu? 29 Mart 2024 | 414 Okunma DEM İstanbul’da ne kadar oy alacak? 27 Mart 2024 | 1.318 Okunma Moskova’daki katliam Gazze’deki soykırımı unutturdu 25 Mart 2024 | 481 Okunma Putin’i dünya savaşına kışkırtıyorlar 24 Mart 2024 | 613 Okunma Seçim sonrası Erdoğan’ın gündemi refah 23 Mart 2024 | 484 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar