Devlet muamelesi görmek istiyorsan önce devlet ol!

Geçtiğimiz günlerde ülkelerindeki sayıları 2 bini bulan Türk askerini "işgalci güç" olarak tanımlayan Irak Meclisi, Ankara'yı BM Güvenlik Konseyi'ne "şikâyet edeceğini açıkladı.Peki, merkezi...

Geçtiğimiz günlerde ülkelerindeki sayıları 2 bini bulan Türk askerini "işgalci güç" olarak tanımlayan Irak Meclisi, Ankara'yı BM Güvenlik Konseyi'ne "şikâyet edeceğini açıkladı.
Peki, merkezi yönetime bir anda batmaya başlayan bu askerler, Bağdat uyurken mi ülkeye sızdılar?
Elbette hayır. 500 civarındaki Türk askeri yıllardır, Irak topraklarındaki Başika Kampı'nda, ülkenin yasal ve meşru bir bileşeni olan Barzani'nin peşmergelerini eğitiyor. Diğerleri ise Irak'ın çeşitli bölgelerinde uluslararası ve ikili anlaşmalara uygun olarak güvenlik amacıyla konuşlu.
Yani Bağdat yönetimi Türk askerini kendi güvenliğini sağlamak ve Irak'ı yönetebilmek için ülkeye kendisi çağırdı.
Çünkü Irak merkezi yönetimi ABD işgalinin ardından kaosa sürüklenen ülkeye ve devlete hâkim olamıyor.
Üstelik zararı yalnızca kendine değil; Bağdat'tan dönen yanlış hesap gelip bizim önümüze düşüyor. Yönetim, hâkimiyet iddiasında olduğu Irak topraklarında komşu ülkeleri ve dünyayı vuran iki küresel terör örgütünü barındırıyor. PKK'nın merkez üssü Kandil Irak sınırları içinde.
Keza Irak, IŞİD için de güvenli bir yuva.
Peki, nasıl olacak şimdi bu iş?
Hem ülkende terörü barındıracaksın, hem de sıkışınca "gel beni kurtar" diye çağırdığın komşuna herhangi bir garanti vermeden "seni vuran teröristleri boş bırak git" diyeceksin.
Böyle saçmalık olur mu?
Yeryüzünde hangi egemen devlet, varoluşuna aykırı davranır, uluslararası anlaşmalardan doğan meşru müdafaa hakkını seve seve elinin tersiyle iter?
Anlaşılan o ki, Irak yöneticileri Türkiye'deki yönetimi, işgalcilerle anlaşıp hükümet kuran Bağdat'taki merkezi hükümet gibi sömürge valiliği sanıyorlar.
O zaman kulaklarını açıp iyi dinlesinler!
Türkiye ile aynı seviyede ve bu tonda konuşabilmek için önce güvenlik gibi asgari şartları yerine getirip egemen bir devlet kuracaksınız. Zaten ondan sonra da ergenliği geride kalmış adam yerine konulacağınız için sonunuzu düşünerek böyle çocukça çıkışlar yapmazsınız.

***


Bari Irak medeniyetinden halklarımızdan utanın

Türkiye Irak'ın en iyi dostu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Irak petrolü Türkiye’yi çok rahatlatır 22 Nisan 2024 | 2.309 Okunma Bu da oldu, gazeteci Dündar basına yayın yasağı getirdi 21 Nisan 2024 | 974 Okunma Korkma belki fiyatlar düşmez! 20 Nisan 2024 | 789 Okunma Kim iş yapmaya geldi kim yemeye görelim 19 Nisan 2024 | 2.188 Okunma Vay be tuvalet kâğıdı bile var! 17 Nisan 2024 | 1.607 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar