Bu ukalalık nereden geliyor hocam?

Ekonomi uzmanlık alanım değil. Dolayısıyla bu alandaki değerlendirmeleri okurken kırk ölçüp bir biçiyorum. Çünkü tıpkı ortağı olduğum ülkemin ekonomisi bir vatandaş olarak benim için de hayati. İşin şakaya gelir yanı yok...

Manipülasyonlara maruz kalmak istemiyorum.
Ve biliyorum ki bu mecra her türlü yönlendirilmeye çok müsait.
Bu şüpheciliğimde, bir siyaset yazarı olarak ekonomiyle ilgili pratiklerimizi etkilemesi muhtemel yorumları yapanları tanımamın payı büyük.
2001 Krizi'nde "müsteşarken" piyasalara devlet müdahalesi anlamına gelecek her adımı (bürokrasi gücüyle atılamayanlar da dahil) canla başla savunanları çok iyi hatırlıyorum... Bugün aynı kişilerin serbest piyasanın şahbazı ABD bile astronomik gümrük vergileriyle müdahalecilik yaparken, Türkiye'nin ekonomi yönetimine nerdeyse "elin kolun bağlı dursun" nasihati verdiklerini de görüyorum.

***

Karnımızdan konuşmayalım. Bir örnek de verelim ki sözlerimiz havada kalmasın.
Aklıma gelen ilk isim bir dönem Sabah'ın ekonomi sayfalarında boy gösteren ekonomi yazarı Süleyman Yaşar.
Hap gibi yazıları olan bu beyefendi simide yapılan zammın bile ne kadar doğru olduğunu, bu adımın hükümetin genel ekonomik politikalarıyla uyumunu, bu kararı alanların basiretini falan günlerce anlatır dururdu.
Derken gazetedeki görevi son buldu.
Tabii ki Süleyman Bey'in "pozitifliği" de...
Bizim liberal Süleyman Bey, bir gün sonra (sayıyla 1) ekmek zammının tartışılmasının bile kabul edilemez bulan bir komüniste dönüştü.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Korkma belki fiyatlar düşmez! 20 Nisan 2024 | 241 Okunma Kim iş yapmaya geldi kim yemeye görelim 19 Nisan 2024 | 2.168 Okunma Vay be tuvalet kâğıdı bile var! 17 Nisan 2024 | 1.600 Okunma İran sineması 15 Nisan 2024 | 1.006 Okunma CHP’ye kazandıran medya da bu mu? 14 Nisan 2024 | 579 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar