Bölge esnafı kan ağlıyor

Hafta sonu KADEM'in bir toplantısı için Gaziantep'teydim. Kentteki hangi esnafla konuşsam, Cizre ve Silopi'deki çatışmalar nedeniyle ticari hayatın ciddi şekilde etkilendiğini söylüyor. Şöyle ki, büyük bir sanayi...

Hafta sonu KADEM'in bir toplantısı için Gaziantep'teydim. Kentteki hangi esnafla konuşsam, Cizre ve Silopi'deki çatışmalar nedeniyle ticari hayatın ciddi şekilde etkilendiğini söylüyor.
Şöyle ki, büyük bir sanayi ve ticaret merkezi olan Antep'in yanı sıra bölgedeki kentlerin ekonomisi büyük oranda komşu ülkelerle yapılan ticarete bağlı. Ne var ki, Cizre ve Silopi'de PKK ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar nedeniyle Habur Sınır Kapısı'ndan geçişler adeta durma noktasına gelmiş. Sınırın öte yakasında binlerce TIR'ın günlerdir beklemek zorunda kaldığı belirtiliyor.
Bu durum bir ayı aşkın süredir zor koşullarda ve hazırlıksız şekilde sınırın ötesinde bekleyen TIR şoförlerinin yanı sıra bölgedeki tüm tüccarları da etkiliyor. Yalnızca Türkiye'dekileri değil elbette.
Musul'daki bir müşterisinden 400 bin dolarlık alacağını hâlâ tahsil edemediğini söyleyen bir antepfıstığı toptancısı şunları anlatıyor: "Eğer bu durum biraz daha devam ederse, kentteki ticari hayat bitme noktasına gelecek. Herkes çok zor durumda. Bir iki ay içinde toplu iflaslar gelebilir."
Peki hükümet bu konuda ne yapıyor? TIR ve kamyonların Türkiye'den Irak'a geçişi iki ayrı kontrol noktasından yönetiliyor. Biri Cizre'ye yaklaşık 30 kilometre mesafede. Nakliye araçları 50'şerli olarak zırhlı korumalar eşliğinde yola çıkartılıyor. Bu esnada da şehir merkezinin çevresinden dolanan yeni yol kullanılıyor.
Ardından zırhlı araçların korumasındaki TIR konvoyları Silopi girişindeki ikinci noktaya ulaşıyor. Burada yine güvenlik koşullarına göre konvoy Habur Sınır Kapısı'na ulaştırılıyor.
Sınırdan geçmek için her gün binlerce TIR'ın yola çıktığı düşünülürse sınırdaki 20 kilometreyi bulan kuyruğun nedeni de daha iyi anlaşılıyor.
Bilgi aldığım yetkililer, TIR şoförlerinin güvenliği sağlamak için ciddi bir performans sergilediklerini anlatıyor. Bugüne değin PKK'nın TIR'lara yönelik pek çok saldırısının bertaraf edildiğini ancak bu olağanüstü tedbirler nedeniyle sınırdaki trafik akışının ister istemez ağırlaştığını anlatıyorlar. Kısa sürede durumun normale döneceğini de eklemeyi unutmuyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
DEM İstanbul’da ne kadar oy alacak? 27 Mart 2024 | 1.264 Okunma Moskova’daki katliam Gazze’deki soykırımı unutturdu 25 Mart 2024 | 480 Okunma Putin’i dünya savaşına kışkırtıyorlar 24 Mart 2024 | 611 Okunma Seçim sonrası Erdoğan’ın gündemi refah 23 Mart 2024 | 484 Okunma Kılıçdaroğlu’ndan para sayma görüntülerine ‘yorumsuz’ yorumu 22 Mart 2024 | 346 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar