Ah bir anlasak...

İktisat tartışmalarında siyasi faktörleri görmezden gelmek yorumları güdük bırakıyor. Zaten bu yüzden de "ekonomi politik" kavramı sıkça kullanılıyor. Buradaki "politik" daha çok "toplumsal"ı ifade...

İktisat tartışmalarında siyasi faktörleri görmezden gelmek yorumları güdük bırakıyor. Zaten bu yüzden de "ekonomi politik" kavramı sıkça kullanılıyor.
Buradaki "politik" daha çok "toplumsal"ı ifade etse de "siyasiyi" de içeriyor.
Mesela dünyanın en büyük doğalgaz yataklarına sahip olan doğuştan şanslı Venezüella...
Bu zengin ülkenin nasıl olup da birkaç yılda Devlet Başkanı'nın Nusret'te ödediği orta halli hesa sorun edecek hale geldiğini mi anlamak istiyoruz?
Gelinen durumu, yalnızca ekonomik tercihlerin bir sonucu olarak değerlendirmek tek başına işimize yaramaz.
Politik etkenleri de göz önüne almak gerekir.
Zira ABD Başkanı'nın defalarca, açık açık "yönetimi devirmek için askerim emir bekliyor" dediği bir ülkenin ekonomisi dağ olsa dayanamaz.
İşte enflasyonu dört haneli rakamlara çıkan bir ülkenin ekonomi politiği budur.

***
Gariptir, bizde kendilerini solda tarif edenler, Marksist literatürde geniş yeri olan bu okumaya çok sinirleniyorlar.
Trump'ın kendisinin bile itiraf ettiği "ekonomik savaş" gerçeği orta yerde dururken... Ekonomi tartışmalarında "dış müdahaleden" bahsedilmesini komploculuk diye küçümsüyorlar.
Sonrasında gelsin o beylik laflar:
- Adamların işi gücü yok Türkiye'yle mi uğraşacaklar?
- Her şeyi de dışarıya bağlamayın kardeşim!
- Herkesle aramızı bozdular, herkeslerle...
***
Tavırlarında ısrarcı olsalar, en fazla taş kafalılıklarına, cahilliklerine verip geçeceğiz ama ne gezer...
Örneğin dün, son turuyla batıyla ilişkileri normalleştirme yolunda önemli mesafe kat eden Cumhurbaşkanı Erdoğan Merkel'le gülerek poz verirken hepsini yine yerlerinde ters dönmüş bulduk.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yeni program bünyesinde kurulan Maliyet ve Dönüşüm Ofisi için ünlü yönetim şirketi McKinsey'le ilgili açıklamasıyla da iyice kimyaları bozuldu.
Dinozorlardan geçinen karanlık odasından ülkenin ana muhalefet liderine kadar hepsi ağız birliği etmişçesine düne kadar komplo dedikleri ne varsa kafamızdan aşağı boca ediyorlardı:
- ABD'nin de Avrupa'nın da işi gücü Türkiye, bilmeyen mi var?
- Bütün sorunlarımızın asıl kaynağı olan ABD ile de Almanya ile de sarmaş dolaş oldular!
- Gittiler herkesle anlaştılar, herkeslerle...
Haklısınız, ekonomi politik falan hikâye... İnsan çalışır, okur anlar. Asıl zor olan bunların hikâyesi, gülmekten okunmuyor.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dön baba dönelim... 24 Nisan 2024 | 1.778 Okunma Irak petrolü Türkiye’yi çok rahatlatır 22 Nisan 2024 | 2.360 Okunma Bu da oldu, gazeteci Dündar basına yayın yasağı getirdi 21 Nisan 2024 | 1.013 Okunma Korkma belki fiyatlar düşmez! 20 Nisan 2024 | 791 Okunma Kim iş yapmaya geldi kim yemeye görelim 19 Nisan 2024 | 2.191 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar