O halde benim burada ne işim var!

Cumhurbaşkanı Erdoğan cuma günü Atina'daki sıra dışı temaslarının ardından Türkiye'ye dönmeden önce Gümülcine'ye doğru harekete geçti. Biz de kendisini takip eden gazeteciler olarak peşi...

Cumhurbaşkanı Erdoğan cuma günü Atina'daki sıra dışı temaslarının ardından Türkiye'ye dönmeden önce Gümülcine'ye doğru harekete geçti.
Biz de kendisini takip eden gazeteciler olarak peşi sıra...
Ülke dışına çıkmamıştık ama birkaç saatlik yolculuğun ardından Klasik Yunan şehri olan Atina'nın yani Yunanistan'ın tüm izleri silindi.
Sokağa taşmış kafeler, görkemli mimari ve şehir atmosferi yerini kahvehanelere ve "yeni" taşra yapılarına bıraktı.
Ama bu hızlı değişimi yalnızca şehirtaşra ayrımı ile açıklamak mümkün değil.
Zira Gümülcine de olsa olsa Selanik kadar "uzak" Atina'ya.
Evet, paradoksun kilidi belli.
Çünkü Türklerin yoğun yaşadığı Gümülcine Halep kadar, Kerkük kadar yakın Türkiye'ye.
Tıpkı Selanik'in Gökçeada kadar Atina'ya yakın olması gibi...
Peki, o halde babamın "macır" akrabalarının yaşadığı Eskişehir'deki mahallelerinin birer kopyası olan bu kent hangi gerekçeyle Yunanistan sayılıyor?
Burada yaşayanların ana dillerini özgürce kullanması, inançlarını ve kültürlerini yaşaması niçin sınırlandırılıyor?
Bu insanlara hangi mantıkla "kendin olma başkası gibi davran" deniliyor? "İçeri" sokulmadıkları yetemezmiş gibi, "dışarı da" çıkartılmıyorlar?

***

Doğru, bir önceki yüzyılın başlarında, pek çok mazlum halkın kendi devletlerinin yaptığı gibi, bizimkiler altına imza attı bu garipliğin.
Bunu dönemin koşullarını göz ardı eden bir sığlıkla ya da milliyetçi hislerle dünü bugünden şekillendirmek için söylemediğimi biliyorsunuz.
Yedi düvel dört bir yandan kuşatıp üstümüze çullanmıştı. Belli ki dönemin yöneticileri de varoluşları için makul gördükleri çözüm uğruna bu işe "evet" dediler.
Ancak bu Lozan'ın ya da maddelerini "galiplerin" belirlediği diğer uluslararası anlaşmaların haklara cetvelle çizdiği sınırları sorgulanamaz kılmıyor.
Öyle olsa tarih, koskoca Kenan diyarına değil, 50-60 yılda oluşturulan Gazze ve Batı Şeria "gettolarına" Filistin derdi değil mi?

***

"Ezidi çemberi" misali, ABD'nin ya da diğer küresel muktedirlerin biz mazlum haklara çizdiği sınırlar sorgulanınca, önce hapistekilerin "susun" 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
DEM İstanbul’da ne kadar oy alacak? 27 Mart 2024 | 1.245 Okunma Moskova’daki katliam Gazze’deki soykırımı unutturdu 25 Mart 2024 | 480 Okunma Putin’i dünya savaşına kışkırtıyorlar 24 Mart 2024 | 611 Okunma Seçim sonrası Erdoğan’ın gündemi refah 23 Mart 2024 | 483 Okunma Kılıçdaroğlu’ndan para sayma görüntülerine ‘yorumsuz’ yorumu 22 Mart 2024 | 346 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar