HDP ve PKK Barzani’nin referandumunu destekliyor mu?

ABD, Rusya, Fransa, Büyük Britanya, İran... Neredeyse tüm dünya Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumuna karşı. Uluslararası anlaşmalardan doğan haklarından ötürü konuyla...

ABD, Rusya, Fransa, Büyük Britanya, İran... Neredeyse tüm dünya Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumuna karşı.
Uluslararası anlaşmalardan doğan haklarından ötürü konuyla doğrudan ilişkili olan Türkiye de...
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD'den gelir gelmez ayağının tozuyla dünkü MGK'ya katılması da Türkiye'nin tavrının ciddiyetini gösteriyor.
Yazıyı yazdığım saatlerde hâlâ devam eden toplantıdan, Barzani yönetimine sert uyarıların çıkması sürpriz olmayacak.
Ancak Barzani geri adım atmıyor...
Dün de "Artık çok geç ve referandumun ertelenmesi için vakit kalmadı.
Buradan söylüyorum, kendimi halkım karşısında utandıracak birisi değilim" açıklaması yaptı.
Evet, Barzani 2007'de ertelenen bağımsızlık referandumundan beri, siyasetini "bağımsızlık" hedefi üzerine kuruyor. İçerideki gücünü ve karizmasını da "Kürtlerin liderliği" üzerine kurduğu oyununa borçlu. Ki bu oyun zaten Barzani ailesinin de varoluşu...
Barzani'nin bu politikaları etkisini Türkiye gibi bölge ülkelerinde yaşayan Kürtler üzerinde de gösteriyor. Kendisine sempati duyan Kürtlerin sayısı hiç de az değil.
Dolayısıyla Barzani'nin son kozunu oynamaktan başka çaresi yok.
Peki, Barzani'ye destek olan kimse yok mu?
Var. Birisi İsrail.
Ancak İsrail'in bölgedeki nüfuz faaliyetleri için Barzani'ye arka çıkmasının pratikte bir karşılığı yok. Anlaşılması da güç değil.
Fakat HDP ve PKK çevresinin yıllardır azılı rakipleri olan Barzani'yi "destekler" görünmesi üzerinde durmak gerekiyor.
Zira hareket, Türkiye'deki bir kısım Kürt üzerinde de sempatisi olan Barzani'den nefret ediyor.
PKK'nın ve medyasının yakın zamana kadar işlediği tez de Türkiye ile iyi ilişkilerinden ötürü Barzani'yi "hain" ilan etmek üzerineydi.
Böylece Kürt milliyetçiliği üzerinden Barzani'nin tabandaki etkisini zayıflatmayı hedefliyorlardı.
İyi de ne oldu da bugün Barzani'nin siyasi bekasının kaygısına düştüler? Neden referanduma destek açıklamaları yapıyorlar?

***
Olan biten şudur.
PKK ve HDP, Leninist parti modeline uygun olarak yine "ikili" bir tavır sergiliyor.
İllegal silahlı kanatları sahada Barzani'ye karşı politikalarına devam ediyor. Örgütün Duran Kalkan ve Bese Hozat gibi yöneticileri, "referandumun engellenmesi" gerektiğini söylüyorlar...
Buna karşın yasal siyasi kanatları olan HDP'nin popüler aktörleri, Türkiye'de Barzani'nin referandumunu destekleyen açıklamalar yapıyorlar.
Osman Baydemir ve Selahattin Demirtaş vs...
Tek dertleri, Türkiye'de Barzani'ye milliyetçi nedenlerle sempati duyan Kürt seçmenin kafasını karıştırmak.
Çünkü Barzani'ye değer veren Kürt seçmenin kahir ekseriyetinin oyu Ak Parti'ye gidiyor. Çoğunluğu da HDP ve PKK karşıtı.
İşte bu yüzden bir yandan PKK Irak'ta "evet" oyu verecek Kürtleri tehdit ederken...
HDP de referandumda oy kullanamayacak Türkiye'deki Kürtlere haybeden "bağımsızlık" güzellemesi yaparak bu oylara, desteğe oynuyor.
Kürt vatandaşlarımız ülkenin en politikleşmiş kesimi.
Yerler mi bilmiyorum?
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
DEM İstanbul’da ne kadar oy alacak? 27 Mart 2024 | 1.233 Okunma Moskova’daki katliam Gazze’deki soykırımı unutturdu 25 Mart 2024 | 480 Okunma Putin’i dünya savaşına kışkırtıyorlar 24 Mart 2024 | 611 Okunma Seçim sonrası Erdoğan’ın gündemi refah 23 Mart 2024 | 483 Okunma Kılıçdaroğlu’ndan para sayma görüntülerine ‘yorumsuz’ yorumu 22 Mart 2024 | 346 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar