Orfoz alarmı

Savaş, barış, operasyon, şeref, intikam, sözde koalisyon tartışmaları arasında haftaları devirirken turizm geliri temmuzda önceki yıla göre yüzde 13.8 oranında düştü. (TÜİK) Misal, ülkenin...

Savaş, barış, operasyon, şeref, intikam, sözde koalisyon tartışmaları arasında haftaları devirirken turizm geliri temmuzda önceki yıla göre yüzde 13.8 oranında düştü. (TÜİK)
Misal, ülkenin kalan en doğal tatil bölgesi Kaş’ta yerli turist olmasa iş yok...
Oysa jet-ski’lerin biteviye vızırtısı, beş yıldızlı sevimsiz otellerin banalliği, yoğun yapılaşmanın çirkinliği ve atık kirliliğinden şimdilik uzak kalmayı başarabilen Kaş-Kekova’da “sürdürülebilir turizm” için büyük çaba harcanıyor.
Doğu Akdeniz’in biyolojik çeşitlilik bakımından en zengin noktalarından sayılan Kaş, antik tarihi zenginliği kadar doğal sporlar bakımından da bir cennet.
Ancak nesli tehlike altındaki deniz kaplumbağalarının yanı sıra orfoz, lahoz ve fangri balık nüfuslarının sayısında ciddi azalmalar tespit edildi.
Denizin oksijeni sayılan deniz çayırlarının tekne çıpaları yüzünden hırpalanması da hiç hayra alamet değil...
Son yıllarda Kızıldeniz’den balon ve papağan balığı gibi istilacı türlerin gelmesi çeşitliliği tehdit ediyor.
Havaalanı ve yol baskısı
WWF Türkiye, Doğu Akdeniz’in biyolojik çeşitlilik bakımından en zengin alanlarından biri olan Kaş-Kekova’da 2002’den beri çalışıyor.
Özel çevre koruma alanı ilan edilen bölge, 2008’de WWF’in Akdeniz’de altı ülkede uyguladığı sekiz deniz koruma alanından biri oldu.
Yerel ve merkezi yönetimler, tur tekneleri ve balıkçılıkla uğraşanları bir araya getiren WWF, “deniz yönetim planı” hazırlanmasına önayak oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En 'TAT'sız bina 18 Nisan 2024 | 55 Okunma Bizi Kobane mi yapmak istiyorlar? 26 Ağustos 2015 | 641 Okunma Trolleri temizleme ve sakınma rehberi 24 Ağustos 2015 | 417 Okunma Cepheleşmeye hayır 22 Ağustos 2015 | 80 Okunma Habil ile Kabil’e karşı kız kardeşlik 19 Ağustos 2015 | 337 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar