Kadın seçmen açısından hangi parti?

Türkiye’nin en can yakıcı sorunlarından biri Kürt meselesi -ki HDP’nin dışında barış görüşmeleri konusunda hiçbir parti kararlı görünmüyor-, di Türkiye’nin en can yakıcı...

Türkiye’nin en can yakıcı sorunlarından biri Kürt meselesi -ki HDP’nin dışında barış görüşmeleri konusunda hiçbir parti kararlı görünmüyor-, di

Türkiye’nin en can yakıcı sorunlarından biri Kürt meselesi -ki HDP’nin dışında barış görüşmeleri konusunda hiçbir parti kararlı görünmüyor-, diğeri de kadın-erkek eşitsizliği.
Toplumun yarısına halen ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapılıyor; kadınlar bir bir öldürülüyor, ciddi baskı, ayrımcılık, tehdit ve istismar ortamında yaşamaya çalışıyor.
Hal böyleyken işsizlik, kalkınma, sağlık, gelişme, eğitim, barış ve insan hakları konularında bol keseden verilen vaatler, kusura bakmayın ama boş işler! Çünkü kadınların sorunlarına, ihtiyaçlarına, haklarına teğet geçen politikalarla anlamsız.
Peki, kadın seçmen gözüyle partileri değerlendirince nasıl bir manzara çıkıyor?
Dört partinin seçim beyannamesinde, kadınları ilgilendiren başlıkların değerlendirmesini Kadın İstihdamı ve Emeğini Değerlendirme Platformu (KEİG) yaptı. Partilerin, “kadınların görünmeyen emeği, istihdama katılımı, işyerinde karşılaştıkları ayrımcılıklar ve sosyal haklar temelinde” analiz edildiği açıklamadan bazı başlıklara bakalım.
AKP ve MHP benzeşiyor
1 AKP: Kadını birey değil ailenin “temel direği” olarak tanımlıyor. Çocuk bakımı tamamen kadının sorumluluğunda. “Aile bütünlüğünün korunması” yani boşanmaları engellemek, temel hedef. Kadınların istihdama katılımı “ailenin bütünlüğünü bozmamak şartıyla” ve daha çok ekonomik kalkınma ekseninde.
Esnek çalışma teşvik ediliyor. Girişimciliğe destekten bahsediliyor ama hangi mekanizmayla, belli değil. Kadınların ev içindeki karşılıksız emeği teğet geçilmiş.
Kreşlerin yaygınlaştırılması hedefleniyor ancak devletin sorumluluğu “teşvik etmek” ile sınırlı.
Sosyal haklar konusunda “muhtaçlık” temelli bir anlayış benimseniyor. Engelli kadınlar “korunması gereken bir grup” olarak sadece yardım ekseninde ele alınıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En 'TAT'sız bina 18 Nisan 2024 | 63 Okunma Bizi Kobane mi yapmak istiyorlar? 26 Ağustos 2015 | 641 Okunma Trolleri temizleme ve sakınma rehberi 24 Ağustos 2015 | 417 Okunma Cepheleşmeye hayır 22 Ağustos 2015 | 80 Okunma Habil ile Kabil’e karşı kız kardeşlik 19 Ağustos 2015 | 337 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar