Dersim yanarken

Farz edin ki İstanbul veya Ankara’da “huzur ve güvenlik” gerekçesiyle bazı ilçelerin ulaşımı kapatıldı. İnsanlar iş ve okuluna gidip gelemiyor, sokağa çıksa ‘kim vurduya gitme’ ihtimali...

Farz edin ki İstanbul veya Ankara’da “huzur ve güvenlik” gerekçesiyle bazı ilçelerin ulaşımı kapatıldı. İnsanlar iş ve okuluna gidip gelemiyor, sokağa çıksa ‘kim vurduya gitme’ ihtimali var. ‘Terör riski var’ diye parklar, bahçeler yakılıyor. Hatta oturduğunuz yeri terk etmeniz için baskı yapılıyor.
Ne yapardınız?
Ne düşünürdünüz?
4 Ağustos’ta ilan edilen 37 özel güvenlik bölgesinin 14’ü, Dersim’de.
Geçen hafta Hozat’ın Karaçavuş mezrasında yaşayanlara, “herhangi bir durumda göreceğiniz zararlardan sorumlu değiliz” diyerek mezrayı boşaltmaları istendi. Tehditle... “Gidecek yerim yok, ekin toplama dönemindeyiz, 400 baş hayvan bölgede köyü boşaltamayız” diyenlere, tutanak imzalatıldı.
‘Olağanüstü hal’ uygulaması, ilk etapta bölgenin en önemli tarımsal faaliyeti olan arıcılığı vuruyor. 600 arıcının faaliyet gösterdiği Dersim, kayıtlara göre geçen yıl 500 ton bal üretti.
MAYINLI AMA HARİTA YOK
Dersim Arıcılar Birliği Başkanı Kazım Bey, “Ulaşımın bittiği ortamdayız. Arıcılar yayladan inmeye çekiniyor. Gelen, gitmeye korkuyor. Büyük sıkıntılar yaşadık zaten. Kimse rahatlatıcı konuşamıyor” diye anlatıyor durumu.
Dersim’de kayıtlara geçirilmiş 1518 bitki çeşidi var. Munzur, 113 endemik türe, ayrıca dünyada başka hiçbir yerde bulunmayan 17 endemik bitki türüne ev sahipliği yapıyor. İnanılmaz zengin bir bitki çeşitliliği söz konusu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En 'TAT'sız bina 18 Nisan 2024 | 26 Okunma Bizi Kobane mi yapmak istiyorlar? 26 Ağustos 2015 | 640 Okunma Trolleri temizleme ve sakınma rehberi 24 Ağustos 2015 | 416 Okunma Cepheleşmeye hayır 22 Ağustos 2015 | 79 Okunma Habil ile Kabil’e karşı kız kardeşlik 19 Ağustos 2015 | 336 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar