Boşuna tartışıyoruz

Normal şartlar altında, “İngiltere’nin, IŞİD’in petrol satışının ardındaki hükümet ve şirketlerle ilişkisi” başlıklı bir haberin dünyayı kasıp kavurması gerekirdi. Hele...

Normal şartlar altında, “İngiltere’nin, IŞİD’in petrol satışının ardındaki hükümet ve şirketlerle ilişkisi” başlıklı bir haberin dünyayı kasıp kavurması gerekirdi. Hele bu haberi kaleme alan, Nafeez Ahmed gibi çevre-enerji ve ekonomi eksenli son derecede cesur işlere imza atmış, ödüllü bir gazeteciyse...


Temmuzda, Ahmeed’in “İsrail’in Gazze’deki 4 milyar dolarlık gaz rezervleri” hakkındaki yazısının İngiliz Guardian gazetesinde sansürlenmesi ve gazeteye bağlı popüler blogunun kaldırılması size bir şeyler anlatacaktır. Ancak İsrail, İngiltere filan deyince birtakım çevreler vakitsiz bir heyecana kapılmasın: Genç araştırmacı gazetecinin IŞİD petrolüyle ilgili Middle East Eye’da yayımlanan haber-analizi Türkiye’yi de yakınen ilgilendiriyor.
Ahmed’in haberi, Türkiye’de susturulmaya çalışılan sol haber sitelerinde geniş özetiyle yayınlandı. Suriye meselesinde Kürtler ve IŞİD’le olan ilişkilerin ve siyasi hamlelerin anlaşılması adına, yazıdan bazı başlıklar aktarabileceğim. (Türkçeleştirilmiş özeti için: http://haber.sol.org.tr/dunya/iste-isid-petrollerini-satanlar-barzani-talabani-erdogan-ingiltere-124752)
Karışık ilişkiler
- Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (İKBY) ile Türkiye’den bazı kesimlerin IŞİD’in petrol kaçakçılığı faaliyetlerine destek verdiğinin belirtildiği analizde, IŞİD’e zaman zaman bu odakların silah dahi sağladıkları bilgisi Kürt, Iraklı ve Türk yetkililere dayanılarak veriliyor.
- IKBY ile başlıca Kürt firmalarından birine petrol sağlamak üzerinden anlaşmalı olan İngiliz Petrol Şirketi “Genel Enerji”nin, IŞİD’in Türkiye’ye petrol satışlarında aracılık yaptığı iddia ediliyor.
- Ahmed, Londra borsasına kote Genel Enerji’nin, doğrudan İngiliz hükümetince desteklendiğini yazdı.
- Suriye petrolünün yüzde 60’ını kontrol eden IŞİD’in en büyük geliri petrol kaçakçılığı. Ahmed, IŞİD’in Türkiye ve İKBY aracılığıyla günde 45 bin varil petrol sattığını iddia ediyor. Bu da ortalama günde 3 milyon dolar nakit para demek.
Barzani ile de el ele

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En 'TAT'sız bina 18 Nisan 2024 | 26 Okunma Bizi Kobane mi yapmak istiyorlar? 26 Ağustos 2015 | 640 Okunma Trolleri temizleme ve sakınma rehberi 24 Ağustos 2015 | 416 Okunma Cepheleşmeye hayır 22 Ağustos 2015 | 79 Okunma Habil ile Kabil’e karşı kız kardeşlik 19 Ağustos 2015 | 336 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar