Balıkesir’de bu seçim farklı olacak

Kafalar karışık, Balıkesir’de dengeler son anda değişebilir. Ak Parti ağırlığını kaybedebilir. CHP’nin köylü ve emekliye yönelik vaatleri tutmuş görünüyor Kıvrıla kıvrıla...

Kafalar karışık, Balıkesir’de dengeler son anda değişebilir. Ak Parti ağırlığını kaybedebilir. CHP’nin köylü ve emekliye yönelik vaatleri tutmuş görünüyor



Kıvrıla kıvrıla inen dağ yolu, Balya’nın kurulduğu vadiye iniyor. Sessiz, sakin ilçenin esnafıyla laflıyoruz. Yüksel Gaga, Balıkesir’de DYP mirasından sözü açıyor. Gaga’ya göre bölgede CHP programı etkili oldu çünkü Ak Parti döneminde ziraat bitti:
“Ekiliyor biçiliyor, boşa... Sütün kilosu 1-1.5 TL arasında değişiyor. Samanı bile ithal alıyoruz.”
Balya’ya bağlı Akbaş köyüne uğruyorum. Şirin, tertemiz köyün kahvesini işleten, bir kadın. Kübra Hanım, başta zorluk çektiğini ama artık herkesin alıştığını söylüyor. Mütedeyyin bir insan olan Kübra Hanım, İvrindi ilçesine dikilen koyun heykelini eleştiriyor: “Bari yanına bir kuzu koysalardı, ne o öyle?”
Kahvede oturan emekli beyler sohbete dahil oluyor. “AKP hizmet yaptı ama bıktı millet” diyen de var, üretimin bittiğinden ve yolsuzluktan şikâyet eden de.
Köylerde Erdoğan bağlılığı
Boğucu sıcağa rağmen Balıkesir merkezin çarşısı cıvıl cıvıl. Gençler, kadınlar, emekliler ya alışverişte ya da bir kafede soluklanıyor. Kentte seçim havası pek hissedilmiyor; zaten Balıkesirliler de “Şimdiye kadarki en heyecansız seçim” yorumunu yapıyor.
Köyden gelen kadınlar kermes yapmış, ürettiklerini satıyor. Kime oy vereceklerini sorunca “AKP’ye. Memnun olmayanlar MHP’ye verecek” cevabını veriyorlar.
1 milyon 200 bin nüfuslu Balıkesir’de kentli orta sınıf ve kıyılarda genelde CHP ve MHP tercih edilirken, kırsalda oylar Ak Parti’ye gidiyordu. Köylerde özellikle kadınlarda, Ak Parti’den ziyade Tayyip Erdoğan’a bağlılık yüksek.
Peki, 2011 genel seçimi ve yerel seçimde birinci parti çıkan Ak Parti, Balıkesir’deki ağırlığını koruyabilecek mi? Birlik Gazetesi Genel Müdürü ve MHP üyesi İrfan Bilgen’e göre Balıkesir’de her bölgeyi ayrı değerlendirmek gerek: “Bu seçim değişik olacak. AKP’ye yolsuzluk ve mazot parası konularında tepki var. Çiftçi ürün kaldıramıyor, tarlada bıraksa daha kârlı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En 'TAT'sız bina 18 Nisan 2024 | 63 Okunma Bizi Kobane mi yapmak istiyorlar? 26 Ağustos 2015 | 641 Okunma Trolleri temizleme ve sakınma rehberi 24 Ağustos 2015 | 417 Okunma Cepheleşmeye hayır 22 Ağustos 2015 | 80 Okunma Habil ile Kabil’e karşı kız kardeşlik 19 Ağustos 2015 | 337 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar