Akçakale’de neler oluyor?

Ancak kalbi taş bağlamış olanlar, IŞİD’den kaçarak Akçakale sınırına yığılan sivillerin silah ve tazyikli su marifetiyle geri püskürtülmesine ses çıkarmaz...Ancak inkârı benimseyen...

Ancak kalbi taş bağlamış olanlar, IŞİD’den kaçarak Akçakale sınırına yığılan sivillerin silah ve tazyikli su marifetiyle geri püskürtülmesine ses çıkarmaz...
Ancak inkârı benimseyen bir siyasi irade, “Orada insani kriz yok” açıklamasını yapar.
Ancak emeli farklı olanlar; binlerce kadın, erkek, çoluk çocuğun arasında, ellerinde uzun namlulu silahlarla sırıtarak dolaşan IŞİD militanlarından rahatsız olmaz.
AFP’den Reuters’e, AA’dan DHA’ya, ajansların Akçakale’den dünyaya geçtiği görüntüler, her şeyi anlatıyor...
Aslında her yayın kuruluşunun orada en az bir muhabirinin olması gerekir; malum Ortadoğu’yu cayır cayır yakan savaş, sınırımızda!
IŞİD’in dünyaya açılan kapısı
BM rakamlarına göre, 4 yılda 1 milyon 698 bin Suriyeli’yi sığınmacı olarak kabul eden Türkiye, Tel Abyad’dan (Kürtçesi Gre Spi) kaçan sivillere sınırını kapattı.
Tıpkı Kobane’den, Şengal’den kaçanlara yaptığı gibi.
İyi de, milyonlarca insana ‘misafirlik’ kapsamında da olsa sınırını açan ve bununla uluslararası arenada övünen devlet, neden ‘bazı’ sivillere kapısını kapatmayı tercih ediyor?
Neden Filistin’de, Mısır’da, Suriye’de zulüm gören Müslümanlar için ortaklaşan ses, IŞİD’den kaçanlar söz konusu olduğunda kesiliveriyor?
İki yıldır IŞİD’in elinde bulunan Tel Abyad, Urfa’nın Akçakale ilçesinin hemen karşısında.
ANF News’dan Amed Dicle yazısında, bölgenin geçmişini özetliyor:
“Grê Spî, 1960’larda başlayan Arap Kemeri projesi çerçevesinde en çok Kürtsüzleştirilen Rojava bölgesi. Kobanê ve Cizîr bölgesinin tam ortasında. Ve bu iki bölgenin hem coğrafi hem de kültürel anlamda kopuk olması için Baas rejimi tarafından ana üs olarak kullanıldı.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
En 'TAT'sız bina 18 Nisan 2024 | 63 Okunma Bizi Kobane mi yapmak istiyorlar? 26 Ağustos 2015 | 641 Okunma Trolleri temizleme ve sakınma rehberi 24 Ağustos 2015 | 417 Okunma Cepheleşmeye hayır 22 Ağustos 2015 | 80 Okunma Habil ile Kabil’e karşı kız kardeşlik 19 Ağustos 2015 | 337 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar