Sorumluluktan kurtulma çabası

AKP hükümetinin son İçişleri Bakanı ve "çözüm süreci" boyunca zamanın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müsteşarı olan Efkan Ala da çözüm süreci boyunca PKK'ya...

AKP hükümetinin son İçişleri Bakanı ve "çözüm süreci" boyunca zamanın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müsteşarı olan Efkan Ala da çözüm süreci boyunca PKK'ya dokunulmamasının sorumluluğunu güvenlik güçlerine attı.

Televizyonda katıldığı bir programda şöyle dedi:
"Kırsalda jandarma tam yetkilidir. Şehir içerisinde emniyet tam yetkilidir ve buralarda terörist faaliyetlerin hiç aksamadan durdurulması için her türlü yetkileri vardı, vardır zaten. Bunun ortadan kaldırılması için hiçbir düzenleme yapılmamıştır. Bir kere jandarma ya da emniyet herhangi bir terörist faaliyete engel olmak için validen onay almak zorunda değildir. Böyle bir şey yok."
Ala, ayrıca şunu da soruyor: "Jandarmanın ya da emniyetin o çözüm süreci boyunca söyledikleri herhangi bir yetkisi alınmış mı Meclis'e getirilen bir yasayla?"
Çözüm süreci boyunca güvenlik güçlerine PKK'nın geçiş yollarından uzakta durulmasının, sıcak temas kurulmayacak bir mesafeden takip edilmesinin emredildiği gizli bir bilgi değil.
Bu konuda valilerin izninin istenmesi uygulaması da bizim kafadan attığımız bir şey değil. EMASYA Protokolü'nün kaldırılmasından bu yana, neredeyse beş yıldır böyle.
Zaten Cumhurbaşkanı da 16 Eylül günü TRT'deki programda şöyle konuşmuştu:
"Çözüm Süreci içerisinde valilerimiz kendilerine verdiğimiz talimatlar gereği ciddi manada bu terör örgütlerine karşı şu andaki operasyonlara girmiyorlardı. Belki kendilerine çekidüzen verirler, belki bu şekilde devam etmezler, ama maalesef kendilerine çekidüzen vermediler. Tam aksine bu süreç içerisinde ne yazık ki bir hazırlık safhasının içerisine girdiler değerlendirmesinde bulunduk."
Hakkâri, Şırnak ve Tunceli'de güvenlik güçlerinin valilerden 290 kez müdahale etmek için yazılı izin istediği ve bunlardan sadece 8'ine izin verildiği de bir başka gerçek.


YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Birisini kendinize kaç günde âşık edebilirsiniz? 16 Eylül 2018 | 2.497 Okunma Aşk olmaz ise Mualla! 09 Eylül 2018 | 2.242 Okunma Bodrum Belediye Başkanı’ndan gürültü sorununa büyük çözüm Eve gitme tarihlerine sınırlama! 02 Eylül 2018 | 2.163 Okunma Evlilik hesaba kitaba gelir mi? 26 Ağustos 2018 | 4.239 Okunma Üst aklın hıyanet merkezine girdim! 19 Ağustos 2018 | 509 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar