Rejim tartışmasının tam zamanı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk'ü anmak için düzenlenen törende, iktidarları döneminde Cumhuriyet'in bir kayıp yaşayıp yaşamadığını sorduktan sonra şöyle dedi: “Bunu birileri bize...

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk'ü anmak için düzenlenen törende, iktidarları döneminde Cumhuriyet'in bir kayıp yaşayıp yaşamadığını sorduktan sonra şöyle dedi:

“Bunu birileri bize ispatlasın, görelim. Öyleyse artık rejim endişelerini gündemimizden çıkarmalıyız. Bunları konuşarak birbirimizi yormaya gerek yok.”
Rejimden kastettiği şey “Cumhuriyet idaresi” ise bunda bir sorunumuzun olmadığı görülüyor.
Ama meselemiz “demokratik–liberal bir Cumhuriyet” ise tam da “rejim” tartışmalarını yapmamız gereken bir noktadayız.
Çünkü şu anda bir yandan Türkiye’de “illiberal demokrasi” şartları altında yaşarken başka bir şey de yapamayız zaten.
Yeni bir sivil anayasa yapmak için genel bir ittifak var.
Ancak bu genel ittifakın bozulduğu bir nokta var ki o da AKP’nin geçen dönem Meclis’teki anayasa hazırlıkları sırasında komisyonu kilitleyip, yeni anayasanın yapılamaması sonucunu doğuran önerisidir.
O öneri, bugün de açıkça görülüyor ki AKP’nin bu dönemde de ısrarla üzerinde duracağı konudur.
Güçler ayrılığını sağlayacak bütün denge mekanizmalarından arındırılmış, gücü bir tek kişinin elinde toplayan sistem önerisi ortada dururken, rejimin geleceğinden başka ne tartışacağız ki zaten.
Sorunumuz bu ülkenin gelecekte nasıl bir ülke olacağı sorunudur.
Batılı anlamda gerçek bir demokrasi mi olacağız, benzerlerine Ortadoğu’da,
Orta Asya’da rastladığımız türden bir “seçim de yapılan diktatörlük” mü?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Birisini kendinize kaç günde âşık edebilirsiniz? 16 Eylül 2018 | 2.496 Okunma Aşk olmaz ise Mualla! 09 Eylül 2018 | 2.242 Okunma Bodrum Belediye Başkanı’ndan gürültü sorununa büyük çözüm Eve gitme tarihlerine sınırlama! 02 Eylül 2018 | 2.163 Okunma Evlilik hesaba kitaba gelir mi? 26 Ağustos 2018 | 4.239 Okunma Üst aklın hıyanet merkezine girdim! 19 Ağustos 2018 | 507 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar