Polis mi paramiliter güç mü

YOZGAT Polis Meslek Eğitim Merkezi’nde (POMEM) kadın polislere ettirilen bir yemin CHP’li Zeynep Altıok tarafından bir soru önergesiyle gündeme getirildi. Yemini YouTube’da izledim. Sadece Yozgat’ta değil, başka POMEM’lerde de...

YOZGAT Polis Meslek Eğitim Merkezi’nde (POMEM) kadın polislere ettirilen bir yemin CHP’li Zeynep Altıok tarafından bir soru önergesiyle gündeme getirildi.

Yemini YouTube’da izledim. Sadece Yozgat’ta değil, başka POMEM’lerde de aynı yeminin ettirildiğinin birçok videosu var.

Yemin “Bismillahirahmanirrahim” diye başlıyor. Ve şöyle devam ediyor:

“Ol deyince olduran, gönülleri iman ile dolduran, Allah’a, Kuran’a, Peygamberlere, bayrağa ve silaha yemin olsun! Şehitlerim rahat uyusun, gazilerim emin olsun. İntikam! İntikam! İntikam daim olsun. Unutursak kanımız kurusun. (3 kez tekrarlanıyor.) Allah Türk’ü korusun. (3 kez tekrarlanıyor.) Amin. (3 kez tekrarlanıyor.)”

Oysa internette bulduğum yönergeyle belirlenmiş resmi yemin metni şöyle:

“Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına, Atatürk İlke ve İnkılâplarına, Anayasada ifadesi bulunan Türk Milliyetçiliğine sadakatle bağlı kalacağıma, Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarını Milletin hizmetinde olarak, tarafsız ve eşitlik ilkelerine bağlı kalarak uygulayacağıma, Türk Milletinin, Milli, Ahlaki, İnsani, Manevi ve Kültürel değerlerini benimseyip, koruyup bunları geliştirmek için çalışacağıma, İnsan Haklarına ve Anayasanın Temel İlkelerine dayanan, Milli, Demokratik, Laik bir Hukuk Devleti olan, Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarımı bilerek, bunları davranış halinde göstereceğime namusum ve şerefim üzerine ant içerim.”

Belli ki bu yeni yemin metni, “zamanın ruhuna” uygun olarak gayriresmi olarak ihdas edilmiş.

Türkiye Cumhuriyeti’nde polisin görevi bellidir: Anayasa ve kanunların emrettiği çerçeve içinde kalarak, huzuru ve asayişi sağlamak, suçu önlemek ve savcıların soruşturmalarında adli kolluk görevi yapmak.

Bunların arasında “intikam almak” yoktur, çünkü modern bir hukuk devleti, kimseden intikam almaz.

İntikam, ilkel kabile düzenlerinde geçerli bir kavramdır.

Polis, Anayasa ve kanunlara uymak için yemin eder, görevini de o çerçeve içinde yerine getirir.

Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti, Anayasa’ya göre sadece bir hukuk devleti değil, aynı zamanda laik bir devlettir.

Laik bir devletin polisi, yeminine besmele çekerek başlamaz, başlamamalıdır.

Laik devlet, vatandaşları arasında din ve inanç farkı gözetmez, polislerin arasında da başka inançlara mensup ya da inançsız insanların olmasından daha normal bir şey de yoktur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Birisini kendinize kaç günde âşık edebilirsiniz? 16 Eylül 2018 | 2.493 Okunma Aşk olmaz ise Mualla! 09 Eylül 2018 | 2.238 Okunma Bodrum Belediye Başkanı’ndan gürültü sorununa büyük çözüm Eve gitme tarihlerine sınırlama! 02 Eylül 2018 | 2.162 Okunma Evlilik hesaba kitaba gelir mi? 26 Ağustos 2018 | 4.238 Okunma Üst aklın hıyanet merkezine girdim! 19 Ağustos 2018 | 507 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar