Ömür boyu dokunulmaz olacak

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP'nin hazırladığı Anayasa değişikliklerini incelerken pürüzlerin krize dönüşmesine izin vermemiş. “Yeni bir sistem kuruyoruz. Bu sistem denetlenebilir olmalı, topluma...

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP'nin hazırladığı Anayasa değişikliklerini incelerken pürüzlerin krize dönüşmesine izin vermemiş.

“Yeni bir sistem kuruyoruz. Bu sistem denetlenebilir olmalı, topluma güven vermeli. Açık, şeffaf ve hesap verebilir olmalı” demiş.

Bunu Abdulkadir Selvi’nin köşesinde çarşamba günü okudum.

 

Bahçeli’nin “Açık, şeffaf, hesap verebilir olmalı” dediği kişi, yeni sistemin cumhurbaşkanı olmalı. Normali de budur zaten. Yürütme gücünü elinde tutan, hem parlamentoya hem de gerektiğinde yargıya hesap verebiliyor olmalı.

Peki AKP, Devlet Bahçeli’nin bu talebini yerine getirmiş mi, ona bakalım.

Görevdeki cumhurbaşkanının yargılanabilmesi için 600 kişilik Meclis’te iki görüşme yapılacak. Birincisinde 360 milletvekilinin oyuyla suçlama önergesinin kabulü gerekecek, ikincisinde 400 milletvekilinin oyuyla Yüce Divan’a sevk.

Cumhurbaşkanının görev süresi bittikten sonra da aynı şey geçerli.

Ve cumhurbaşkanının göreviyle ilgili olmayan suçlar için de geçerli.

Daha da ötesi “suçüstü” durumunda bile geçerli.

 

“Ömür boyu dokunulmazlık” zırhı bu.

Bu düzenleme, 12 Eylül rejiminin Milli Güvenlik Konseyi üyeleri için getirdiği kanun düzenini hatırlatıyor.

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar için de aynı soruşturma usulü uygulanacak ama bu kez beşte üç çoğunluk yeterli olacak.

Onlar için de görevden ayrıldıktan sonra aynı usuller geçerli.

Yardımcılar için görevleri ile ilgili olan-olmayan suçlar ayrımı var. Ama görevden ayrıldıktan sonra da aynı usuller ile soruşturulabilecekler.

 

Bahçeli’nin talebi yerine getirilmiş mi, MHP’li hukukçular ne diyor acaba?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Birisini kendinize kaç günde âşık edebilirsiniz? 16 Eylül 2018 | 2.497 Okunma Aşk olmaz ise Mualla! 09 Eylül 2018 | 2.242 Okunma Bodrum Belediye Başkanı’ndan gürültü sorununa büyük çözüm Eve gitme tarihlerine sınırlama! 02 Eylül 2018 | 2.163 Okunma Evlilik hesaba kitaba gelir mi? 26 Ağustos 2018 | 4.239 Okunma Üst aklın hıyanet merkezine girdim! 19 Ağustos 2018 | 512 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar