Kâbus senaryosu

ÖYLE görünüyor ki Donald Trump'ın, Cumhuriyetçilerin ABD başkan adayı olmasının önünde artık sadece "zaman" var.Parti içindeki desteğinin yüzde 40’a ulaştığı ile ilgili...

ÖYLE görünüyor ki Donald Trump'ın, Cumhuriyetçilerin ABD başkan adayı olmasının önünde artık sadece "zaman" var.
Parti içindeki desteğinin yüzde 40’a ulaştığı ile ilgili araştırmaların da gösterdiği gibi eğer önümüzdeki kısa süre içinde Trump çok büyük bir hata yapmazsa seçimlere Cumhuriyetçilerin adayı olarak girecek.
ABD’de iki dönemdir “Demokrat” bir başkan görev yapıyor. Onun için bu seçimde ibrenin Cumhuriyetçilere dönmesi de sürpriz olmayacak. Çünkü ABD’de bazı istisnalar dışında böyle bir seçim geleneği de oluşmuş durumda.
İki dönem üst üste Demokrat bir başkan varsa, üçüncü dönemde bir Cumhuriyetçi seçiliyor. Ya da tersi: İki dönem Cumhuriyetçi başkan görev yaptıysa, üçüncü dönemde koltuğa bir Demokrat seçiliyor.
Yani eğer Cumhuriyetçilerin adayı olmayı başarabilirse, Trump’ın başkan olarak seçilmesi de bir sürpriz olmayacak.
Bundan dolayı endişelenmeli miyiz?
Hiç kuşkusuz ki evet endişelenmeliyiz, bütün dünya endişelenmeli!
Amerikan sisteminde başkanın yetkileri elbette sınırsız değil. Sistemin denge ve fren mekanizmaları düzgün işliyor, dolayısıyla başkanlar, “Zavallı Obama” gibi her istediklerini yapamıyorlar.
Ama bu, başkanın sistemdeki rolünü de küçültmüyor.
Donald Trump gibi ahmak bir cahilin o göreve gelmesi, dünya ve özellikle de bölgemiz bu kadar karışıkken iyi bir geleceğin habercisi de değil.
Rusya’da Putin, ABD’de Trump gibi karakterlerin başrolde olacağı bir dünyayı düşünmek bile insanı ürkütüyor.

Süleyman Şah Türbesi’ni neden taşıdık?

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ı arayan, ABD Başkanı Obama da Türkiye’nin Musul yakınlarındaki “askeri eğitim üssü” Başika’dan “usulü dairesinde” çekilmesini istedi.
Deniz Zeyrek’in haberine göre Obama, “konunun Iraklılar için bir ulusal onur meselesi haline geldiğini” söylemiş.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Biz oradan çekilirsek, yerimize DAEŞ (IŞİD) gelir” diye yanıt vermiş.
Cumhurbaşkanı her fırsatta Başika’daki Türk askerlerinin geri çekilmeyeceklerini söylüyor ama Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre Başika’dan çekilme süreci de devam edecek.
Dışişleri açıklamasında “intikal” kelimesini tercih etmiş, yani Türk askerleri “yer değiştirecek”.
Bu, Musul’dan çekilip, Kuzey Irak Kürt bölgesinde yeni bir üs oluşturulacak anlamına mı geliyor ve bu Irak’ı tatmin eder mi gibi soruların yanıtı henüz açıkta.
Türkiye, Başika’daki askeri varlığımızın nedeninin Irak hükümetinin “zamanında” yaptığı çağrı olduğunu ileri sürüyor.
Ama sorun şu ki bugünkü Irak hükümeti de böyle bir şey istemiyor.
O zaman bu ısrarın nedenini de anlamak bir hayli zor.
Bir de anlayamadığım konu şu ki Türkiye, IŞİD tehdidinin varlığını gerekçe göstererek Süleyman Şah Türbesi’ni, bulunduğu yerden başka bir yere nakletti.
Türk askerleri o türbeyi, meşru bir izin ile koruyordu ve türbenin bulunduğu bölge bir bakıma Türk toprağı sayılıyordu.
O günlerde apar topar türbeyi taşımak ama şimdi Irak hükümeti ve bütün dünya ile iddialaşmak pahasına Başika’da kalmak konusundaki ısrar ne anlama geliyor?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Birisini kendinize kaç günde âşık edebilirsiniz? 16 Eylül 2018 | 2.496 Okunma Aşk olmaz ise Mualla! 09 Eylül 2018 | 2.242 Okunma Bodrum Belediye Başkanı’ndan gürültü sorununa büyük çözüm Eve gitme tarihlerine sınırlama! 02 Eylül 2018 | 2.163 Okunma Evlilik hesaba kitaba gelir mi? 26 Ağustos 2018 | 4.239 Okunma Üst aklın hıyanet merkezine girdim! 19 Ağustos 2018 | 507 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar