‘İyimser havayı’ kimse bozmasın

AHMET Davutoğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu görüşmesinden sonra iyimser bir havanın olduğu söyleniyor. "İyimser havayı" bozmak istemem. Onun için ilk görüşmeden sonra tarafların önerileri üzerine...

AHMET Davutoğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu görüşmesinden sonra iyimser bir havanın olduğu söyleniyor.

"İyimser havayı" bozmak istemem. Onun için ilk görüşmeden sonra tarafların önerileri üzerine düşündüklerimi yazmakla yetineyim.
Hürriyet'in haberine göre liderler, "pozitif gündemli, süreli koalisyon" fikri üzerinde yoğunlaşmışlar.
İyi de yapmışlar, çünkü zaten bizim ülkemizde bir koalisyon hükümetinin gürültüsüz patırtısız dört yıllık süreyi tamamlayıp, normal sürede seçime gitmesini beklemek pek gerçekçi değil.
Bizim gibi demokratik uzlaşma kültürünün gelişmediği bir siyaset ikliminde her koalisyon bozulur.
Onun için koalisyona önceden bir program dahilinde ömür biçmek, seçime gereksiz tartışmalarla gidilmesini ne önler.
En azından "Koalisyonu sen bozdun–hayır, ben değil sen" gibisinden bir kayıkçı kavgasına tanıklık etmemiş oluruz.
Bir koalisyon kurulacak olursa esasen yapılması gereken de ülkedeki normalleşmeyi sağlamak hedefini koymaktır.
Türkiye, malum şahsın keyfi yönetim anlayışı nedeniyle kurumları hırpalanmış, hukuk düzeni altüst olmuş bir ülkeye dönüştü.
Bir koalisyonun ilk hedefi bu olmalıdır ki yeniden normale yaklaşalım.
Yargı bağımsızlığını sağlayacak, kuvvetler ayrılığını güçlendirecek, demokratik kurumları işler hale getirecek bir koalisyonun, ortakların hesabına ilk seçimlerde olumlu yansıyacağını söylemek falcılık olmaz.
Elbette bir yeni demokratik anayasa da böyle bir büyük koalisyon eliyle gerçekleştirilebilir, parlamenter sistemin tıkanmasına neden olan Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu, iyileştirilebilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Birisini kendinize kaç günde âşık edebilirsiniz? 16 Eylül 2018 | 2.497 Okunma Aşk olmaz ise Mualla! 09 Eylül 2018 | 2.242 Okunma Bodrum Belediye Başkanı’ndan gürültü sorununa büyük çözüm Eve gitme tarihlerine sınırlama! 02 Eylül 2018 | 2.163 Okunma Evlilik hesaba kitaba gelir mi? 26 Ağustos 2018 | 4.239 Okunma Üst aklın hıyanet merkezine girdim! 19 Ağustos 2018 | 509 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar