‘Devlet Bey’in sarkacı’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin durduk yerde neden başkanlık sistemi için referandum konusunu gündeme getirdiği sırrını koruyor. Ve öyle görünüyor ki bunun sebebini aradan yüzyıllar geçse bile...


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin durduk yerde neden başkanlık sistemi için referandum konusunu gündeme getirdiği sırrını koruyor.

Ve öyle görünüyor ki bunun sebebini aradan yüzyıllar geçse bile öğrenemeyeceğiz.

Devlet Bahçeli “Bunu halka soralım” dediği konuşmasında MHP’nin aslında parlamenter sistemden yana olduğunu söylemeyi de ihmal etmedi.

Şimdi karşımızda çok bilinmeyenli bir denklem var, buyurun çözebilirseniz bana da haber verin.

Önce eldeki veriler:

1– Şu andaki TBMM aritmetiğine göre AKP’nin, başkanlık sistemi ile ilgili Anayasa değişikliğini tek başına referanduma götürme olanağı bulunmuyor.

2– CHP ve HDP böyle bir Anayasa değişikliğine olumsuz oy kullanacak.

3– MHP aslında parlamenter sistemin devamını istiyor.

Şimdi çözeceğimiz problem şu:

AKP’nin bu değişikliği referanduma götürebilmesi için MHP’nin, başkanlık sistemi ile ilgili Anayasa değişikliğine olumlu oy kullanması lazım.

Ancak bizzat liderinin ağzından öğrendik ki MHP, parlamenter sistemden yana.

Bu durumda MHP oylamada nasıl davranacak?

Liderinin ağzından “söz bir kere çıktı” diyerek, aslında savunmadığı bir Anayasa değişikliğine oy mu verecek?

Diyelim ki bu gariplik gerçekleşti ve halk referandumda son kararı verecek.

Referandum kampanyasında MHP neyi savunacak?

Genel başkanının savunduğunu söylediği parlamenter sistemi mi, aslında karşı olduğu halde olumlu oy verdiği başkanlık sistemini mi?

Parlamenter sistemi savunacaksa, Meclis’te başkanlık sistemine neden oy vermiş olacak?

Başkanlık sistemini savunacaksa, genel başkanı, konuşmasında neden parlamenter sistemden yana olduklarını söyledi? Bu durumda MHP de başkanlık sistemini savunuyor olmaz mı?

Öyle görünüyor ki MHP’li politikacıların da başları fena halde dönecek.

Önce savunmadıkları sisteme oy verecekler, sonra halka gidip oy verdikleri sistemi aslında istemediklerini söyleyecekler.

MHP seçmeninin de başı kendi etrafında birkaç tur dönecek yani.

Devlet Bahçeli’nin bu politik deha gösterisine acaba ‘Foucault’nun Sarkacı’ndan ilham alarak ‘Devlet Bey’in sarkacı’ adını verebilir miyiz?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Birisini kendinize kaç günde âşık edebilirsiniz? 16 Eylül 2018 | 2.496 Okunma Aşk olmaz ise Mualla! 09 Eylül 2018 | 2.242 Okunma Bodrum Belediye Başkanı’ndan gürültü sorununa büyük çözüm Eve gitme tarihlerine sınırlama! 02 Eylül 2018 | 2.163 Okunma Evlilik hesaba kitaba gelir mi? 26 Ağustos 2018 | 4.239 Okunma Üst aklın hıyanet merkezine girdim! 19 Ağustos 2018 | 509 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar