Demokratik anayasayı kim yapacak?

BİR haftadır akademisyenlerin bildirisi ile yatıp kalkıyoruz. Devlet büyüklerimizin konuşmalarına bakarsanız, şu anda Türkiye’nin bir numaralı sorunu da bu. Her gün demeçler veriliyor, savcılar harekete...

BİR haftadır akademisyenlerin bildirisi ile yatıp kalkıyoruz.

Devlet büyüklerimizin konuşmalarına bakarsanız, şu anda Türkiye’nin bir numaralı sorunu da bu.

Her gün demeçler veriliyor, savcılar harekete geçiriliyor, polisler akademisyenlerin işyerlerini, ofislerini basıyorlar. Gözaltına alınanlar var. Psikopat bir tip akademisyenlerin kanlarıyla duş yapmaktan söz ediyor.

Üzerinde fırtınalar koparılan bu şey sonuç itibariyle bir bildiriden daha ileri bir
şey de değil.

Kişisel olarak bu bildiri ile mutabık değilim, bunu yazdım da.

Ama eğer bir demokratik ülkede yaşıyorsak, herkesin fikrini açıklama hakkına sahip olduğunu da kabul etmemiz gerekiyor.

Böyle bir bildiri yayınlandığında neler yapılabilir, bu belli.

Beğeniyorsanız desteklersiniz, beğenmiyorsanız eleştirirsiniz. Hatta şimdi bazı akademisyenlerin yaptığı gibi birleşip siz de ona karşı bir bildiri yayınlayabilirsiniz.

Ama bu yüzden kimsenin cezalandırılmasını talep etmemeniz gerekir.

Savcıları seferber etmek, üzerlerine polisi göndermek kabul edilebilir bir şey değildir.

Bu konuda referansımız Avrupa hukuku olabilir.

Türkiye, Anayasa’sında değişiklik yaparak Avrupa hukukunu kabul etti. AİHM kararları Türkiye’de artık bir üst hukuk metni kabul ediliyor, uygulanıyor. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve mahkemeler, AİHM kararlarını referans olarak alıp kararlar veriyorlar.

AİHM’nin çerçevesini çizdiği fikir özgürlüğü, şaşırtıcı da olsa, bizi şoke de etse her türlü fikrin açıklanmasını bir temel insan hakkı kabul ediyor.

Günümüzde “demokrat” olmanın olmazsa olmaz kurallarından birisi artık bu hakkın varlığını kabul etmek ve saygı göstermek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Birisini kendinize kaç günde âşık edebilirsiniz? 16 Eylül 2018 | 2.496 Okunma Aşk olmaz ise Mualla! 09 Eylül 2018 | 2.242 Okunma Bodrum Belediye Başkanı’ndan gürültü sorununa büyük çözüm Eve gitme tarihlerine sınırlama! 02 Eylül 2018 | 2.163 Okunma Evlilik hesaba kitaba gelir mi? 26 Ağustos 2018 | 4.239 Okunma Üst aklın hıyanet merkezine girdim! 19 Ağustos 2018 | 507 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar