‘Darbe’ aynen böyle olur

İLGİNÇ bir tartışma konusu bu: Seçimle işbaşına gelen belediye başkanlarından suç işleyenlerin yerine devlet memurlarından oluşan kayyumların atanması, bir demokraside kabul edilebilir mi, edilemez...

İLGİNÇ bir tartışma konusu bu: Seçimle işbaşına gelen belediye başkanlarından suç işleyenlerin yerine devlet memurlarından oluşan kayyumların atanması, bir demokraside kabul edilebilir mi, edilemez mi?
Seçim, bir demokrasinin olmaz ise olmaz kurallarının başında gelir ve seçimle gelenin, seçimle gitmesi esastır.

Burada şu soru soruluyor doğal olarak: Suç işleyen bir seçilmiş, dönem sonuna kadar görevinin başında kalmaya mı devam edecek?

Hayır, böyle bir durum elbette söz konusu olamaz.

Suç işlediği iddia edilen herkes gibi seçilmiş de yargılanır (milletvekili dokunulmazlığına sahip değilse tabii), suçlu bulunursa cezalandırılır.

Sorun cezalandırılıp, görevini yapamaz hale gelen seçilmiş kamu görevlisinin yerine kimin, nasıl atanacağıdır.

Doğal ve normal olanı, seçilmiş kamu görevlisinin yerine birisinin seçilmesidir.

Bu seçimi, iki seçim arası dönemde halk yapamayacağına göre, meşruiyetini yine seçimden alan bir organın yapması gerekir.

Belediye başkanı, suç işlediği için görevden alınırsa, belediye meclisi, yine seçimle gelen üyelerinden birini belediye başkanı olarak seçer ve meşruiyet tartışmalarına böylece meydan verilmez.

Nitekim bizim Belediyeler Kanunumuz da bunu öngörür.

Onun için seçilmiş belediye başkanını görevden alıp, yerine vali ya da bakanlık tarafından bir memur tayin edilmesi, kimse kusura bakmasın, halkın özgür iradesine karşı yapılmış bir darbedir.

Şöyle düşünelim:Olmaz ama, diyelim ki ülkenin birinde başbakan, rüşvet alırken suçüstü yakalandı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Birisini kendinize kaç günde âşık edebilirsiniz? 16 Eylül 2018 | 2.497 Okunma Aşk olmaz ise Mualla! 09 Eylül 2018 | 2.242 Okunma Bodrum Belediye Başkanı’ndan gürültü sorununa büyük çözüm Eve gitme tarihlerine sınırlama! 02 Eylül 2018 | 2.163 Okunma Evlilik hesaba kitaba gelir mi? 26 Ağustos 2018 | 4.239 Okunma Üst aklın hıyanet merkezine girdim! 19 Ağustos 2018 | 509 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar