Bu komisyon anayasayı yapamaz

YENİ anayasayı yapmak için kurulan komisyon ilk toplantısını yaptı. Bu komisyondan yeni bir anayasa gerçekten çıkar mı diye soracak olursanız “Hiç sanmıyorum” yanıtını...

YENİ anayasayı yapmak için kurulan komisyon ilk toplantısını yaptı.

Bu komisyondan yeni bir anayasa gerçekten çıkar mı diye soracak olursanız “Hiç sanmıyorum” yanıtını verebilirim.

Çıkmaz çünkü bir önceki dönemde Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nu tıkayıp çalışmaların durmasına neden olan konu aynen gündemde ve partilerin pozisyonlarında da bir değişiklik yok.

Başbakan iktidar partisinin “başkanlık sistemi” konusunda ısrarlı olacağını bir kez daha açıkladı.

Diğer partilerin pozisyonunu da biliyoruz, hepsi bu sisteme karşı.

Başbakan, meselenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ismi etrafında yürümemesi gerektiğini söylüyor ama işin gerçeği de şu ki yapılmak istenen şey kuvvetler ayrılığına önem vermeyen bir anayasa ile tek adam yönetimi kurmak.

Şurası bir gerçek: Bugün uygulanan “Türk tipi” parlamenter sistem çalışmıyor.

Nedenleri belli: Cumhurbaşkanı’nın aşırı yetkileri var. Yürütme, yasama organını adeta esir almış durumda. Yasama organı yürütmeyi denetleyemediği gibi, onun emir erine dönüşmüş, parmak kaldırmaktan başka bir siyasi faaliyette de bulunamıyor. Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu, 12 Eylül zihniyetinin eseri. Yargı bağımsızlığından söz etmek mümkün değil.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Birisini kendinize kaç günde âşık edebilirsiniz? 16 Eylül 2018 | 2.496 Okunma Aşk olmaz ise Mualla! 09 Eylül 2018 | 2.242 Okunma Bodrum Belediye Başkanı’ndan gürültü sorununa büyük çözüm Eve gitme tarihlerine sınırlama! 02 Eylül 2018 | 2.163 Okunma Evlilik hesaba kitaba gelir mi? 26 Ağustos 2018 | 4.239 Okunma Üst aklın hıyanet merkezine girdim! 19 Ağustos 2018 | 509 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar