Bu kafayla Anayasa değişmez

CUMHURBAŞKANI Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, referandumda oylayacağımız Anayasa değişikliği ile ilgili olarak “Uygularız 3 sene 5 sene, baktık olmuyor, toplanır parlamento tekrar...

CUMHURBAŞKANI Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, referandumda oylayacağımız Anayasa değişikliği ile ilgili olarak “Uygularız 3 sene 5 sene, baktık olmuyor, toplanır parlamento tekrar değiştirir” dedi.
Prof. Dr. Şükrü Karatepe, bir Anayasa hukukçusu. Gördüğünüz gibi isminin önünde de “profesör” yazıyor. “Anayasa Hukukuna Giriş” isimli bir ders kitabı da var. Teorik olarak ciddiye almamız gereken birisi yani.
Ama bir de söylediği söze bakın.
Anayasa dediğimiz şey, bir devletin yönetim biçimini belirleyen, milletin egemenliği hangi organlar eliyle kullanacağını gösteren ve vatandaşların haklarını tanımlayan bir hukuki metin.
Bütün hukuki metinlerin üzerinde, temel kurallar getiren bir ana kanun.
Bir boyacı küpü değil.
“Boyadın, beğenmedin, yeniden boya” belki bir kazak için söz konusu olabilir ama bir devletin temel yasası yapılırken ya da değiştirilirken söz konusu olamaz.
Devleti yönetenlerin ifadelerine bakarsak, Türkiye bir “beka sorunu” yaşıyor.
Bağımsızlığımız, egemenliğimiz, toprak bütünlüğümüz tehdit altında.
Ve böyle olduğunu iddia ettikleri bir ülkenin temel kanununu “Bir deneyelim görelim” diye değiştirmeye kalkıyorlar.
12 Eylül darbesinin “hatırası” olan bugünkü Anayasa, birçok kez değiştirildi.
Hepsinde Meclis toplandı, komisyonlarda uzun çalışmalar yapıldı, değişiklikler olabilecek en geniş katılımla yapıldı. Bazıları için referanduma da gidildi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Birisini kendinize kaç günde âşık edebilirsiniz? 16 Eylül 2018 | 2.497 Okunma Aşk olmaz ise Mualla! 09 Eylül 2018 | 2.243 Okunma Bodrum Belediye Başkanı’ndan gürültü sorununa büyük çözüm Eve gitme tarihlerine sınırlama! 02 Eylül 2018 | 2.165 Okunma Evlilik hesaba kitaba gelir mi? 26 Ağustos 2018 | 4.239 Okunma Üst aklın hıyanet merkezine girdim! 19 Ağustos 2018 | 512 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar