Bu iş 'yapboz' kanunlarıyla olmaz

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, CNN Türk'te Hande Fırat'ın sorularını yanıtlarken, Silahlı Kuvvetler ile ilgili değişikliklere yönelik eleştiriler için şöyle konuştu:“Eleştirileri saygı ile...


BAŞBAKAN Binali Yıldırım, CNN Türk'te Hande Fırat'ın sorularını yanıtlarken, Silahlı Kuvvetler ile ilgili değişikliklere yönelik eleştiriler için şöyle konuştu:
“Eleştirileri saygı ile karşılıyoruz. Düzeltmeler yapılabilir. Allah emri değil. Nihayet yapılan bir kanundur. Uygulamada eksik, yanlış varsa bu değerlendirmeleri dikkate alırız.”

“Eleştirilerin saygıyla karşılandığı” günleri özlemişim, bu sözü hoşuma gitti.

Yaşadığımız musibet, eleştirinin, düşmanlık ya da hakaret olarak algılandığı günlerin geride kalmasına yol açar umarım.

Silahlı Kuvvetler’in emir–komuta düzenini değiştiren, eğitim kurumlarını sıfırlayan, tayin ve terfi düzenini sivilleştirip siyasallaştıran Kanun Hükmünde Kararname ile ilgili olarak çok sayıda eleştiri okuyorum.

Ortaya çıkıyor ki ülke savunması açısından son derece önemli bir konuda yapılan düzenlemeler biraz aceleye getirilmiş gibi.

Başbakan, kanun hükmündeki kararnamenin Meclis’in onayına sunulacağını söylüyor ama bu, Meclis’in normal yollar izleyerek yapacağı bir kanundakine benzer şekilde incelenip tartışılmayacak anlamına da geliyor.

Kararname, TBMM Genel Kurulu’na gelecek, kabul edenler–etmeyenler, parmaklar kalkacak ve iş bitecek.

Oysa bu normal bir kanun olarak Meclis’e getirilse, komisyonlarda tartışılacak, uzmanlar dinlenecek, TBMM Genel Kurulu’nda son bir kez daha tartışılacak ve yasalaşacaktı.

Günün olağanüstü şartlarını dikkate alarak gündemde öne almak, komisyon tartışmalarını hızlandırmak ve hızla yasalaştırmak da mümkün olacaktı.

Böyle olsaydı, Başbakan’ın sözünü ettiği eksik ve yanlışları uygulamaya geçmeden görmek, düzeltmek de mümkün olabilecekti.

Oysa şimdi bu son derece önemli konuda eksiklikleri ya da hataları görmek için uygulamayı bekleyeceğiz.

Böyle konularda “yapboz” kanunları ile düzenlemeler yapmak doğru bir yöntem değildir.

Son bir not: Eski bir asker olan ve doktorasını Türk Silahlı Kuvvetleri’nde kurumsal dönüşüm üzerine yapan Bilgi Üniversitesi’nden Metin Gürcan’ın 1 Ağustos ve 3 Ağustos tarihlerinde www.t24.com.tr’de yayımlanan “Nasıl bir ordu, nasıl bir askeri reform” ve “Nasıl bir sivil–asker ilişkisi” başlıklı makalelerini, bu konudaki bilgileri benim gibi sınırlı olanlar için ufuk açıcı bulduğumu söylemeliyim.

UYARILARA KULAK VERSEYDİNİZ

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı, Deniz Baykal ve bazı MHP’lilere kurulan kumpası çözmüş!

Savcılık açıklamasında şöyle deniliyor: “Olay aydınlatıldı. Sorumlu FETÖ. Komployu kuranlar, Erdoğan’ı dinleyen kişilerle aynı isimler. Hepsi üst düzey çok sayıda polis kumpasın içinde yer aldı.”

Bunu okuyunca içimden “Günaydın” demek geldi, Amerika’yı yeniden keşfetmek gibi bu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Birisini kendinize kaç günde âşık edebilirsiniz? 16 Eylül 2018 | 2.496 Okunma Aşk olmaz ise Mualla! 09 Eylül 2018 | 2.242 Okunma Bodrum Belediye Başkanı’ndan gürültü sorununa büyük çözüm Eve gitme tarihlerine sınırlama! 02 Eylül 2018 | 2.163 Okunma Evlilik hesaba kitaba gelir mi? 26 Ağustos 2018 | 4.239 Okunma Üst aklın hıyanet merkezine girdim! 19 Ağustos 2018 | 509 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar