Bilgi yarışmasını Erdoğan kaybetti

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'dan döndükten sonra havalimanında gazetecilere şunu söyledi: “Üniter devlette başkanlık sistemi yoktur diye bir şey yok. Şu anda bunun zaten dünyada örneği var. Yani...

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'dan döndükten sonra havalimanında gazetecilere şunu söyledi:

“Üniter devlette başkanlık sistemi yoktur diye bir şey yok. Şu anda bunun zaten dünyada örneği var. Yani Hitler Almanya’sına baktığınızda orada da bunu görürsünüz.”
Aynı gün Başbakan Ahmet Davutoğlu da şöyle konuştu:
“Doğru olan başkanlık. Parlamenter sistemden kaynaklı otoriter yapı da olur, Hitler Almanya’sı gibi.”
İki cümleyi üst üste okuyunca eminim sizin de kafanız karıştı.
Hitler Almanya’sı, başkanlık sistemi miydi, yoksa parlamenter sistem mi?
Cumhurbaşkanı, başkanlık diyor, Başbakan parlamenter! Bu bir bilgi yarışması olsaydı, Cumhurbaşkanı elenmiş, yarışı kaybetmiş olurdu.
Çünkü, Hitler, Cumhurbaşkanı von Hindenburg tarafından, parlamentonun içinden atanmış bir başbakan idi!
O tarihte de Almanya, parlamenter sistemle yönetiliyordu. Ancak daha sonra Hitler, bir yetki kanunu çıkararak, parlamentonun görevlerini hükümetinin üzerine aldı. Nazizm’in, sonu bütün dünya için felaketle sonuçlanacak yolculuğu böyle başladı.
Şimdi, “Cumhurbaşkanı, yanlış bildiği bir şeyi savunuyor” diyebilir miyiz?


Bu sözü doğrulatma olanağı yok


CUMHURBAŞKANI Erdoğan, başkanlık sisteminin neden gerektiğini açıklarken “Şu anda gelişmiş ülkelere baktığımızda kahir ekseriyetinde bu sistemin olduğunu görüyoruz” dedi.
Yanlış bir bilgi bu da.
Dünyanın en büyük ekonomisine sahip 20 ülke aslında 19+28 ülke sayılır.Çünkü üyelerden biri AB’dir. Bu birliğe üye 28 ülke var. Bunlardan Kıbrıs’ın Rum kesimi başkanlık sistemiyle, Fransa yarı başkanlık sistemiyle yönetiliyor, diğerleri parlamenter sistemle yönetilir.
G–20 üyesi 19 ülkeden parlamenter sistemle yönetilen ülkeler şunlar: Avustralya, Kanada, Almanya, Hindistan, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık, Türkiye. Yani 8!
G–20 üyeleri Fransa ve Rusya yarı başkanlık sistemiyle yönetiliyor.
Başkanlık sistemiyle yönetilen G–20 üyeleri şunlar: Arjantin, Brezilya, Meksika, Güney Kore, ABD, Endonezya, Güney Afrika. Yedi ülke!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Birisini kendinize kaç günde âşık edebilirsiniz? 16 Eylül 2018 | 2.496 Okunma Aşk olmaz ise Mualla! 09 Eylül 2018 | 2.242 Okunma Bodrum Belediye Başkanı’ndan gürültü sorununa büyük çözüm Eve gitme tarihlerine sınırlama! 02 Eylül 2018 | 2.163 Okunma Evlilik hesaba kitaba gelir mi? 26 Ağustos 2018 | 4.239 Okunma Üst aklın hıyanet merkezine girdim! 19 Ağustos 2018 | 507 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar